Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bolestivá slova maminky Juraje, kterého zastřelili před bratislavským klubem: Svátky probrečím

Autor: jel - 
23. prosince 2023
22:41

Na Zámecké ulici v Bratislavě před LGBTQ+ klubem Tepláreň vyhasly 12. října 2022 dva životy. Teprve devatenáctiletý střelec tam zavraždil Juraje (†27) a Matúše (†23), jednu dívku zranil a po činu spáchal sebevraždu. Od hrůzné události uplynul už rok. Maminka Juraje, Dana, popsala, jak bolestivé jsou pro ni od té doby vánoční svátky.

Osudný den, 12. října 2022, seděli Juraj, Matúš a jejich kamarádka před bratislavským podnikem Tepláreň. Do ulice pak vtrhl útočník, který zastřelil oba muže a ženu zranil. Skončila v nemocnici. Policisté po střelci začali pátrat. Do pátrání byli zapojeni psovodi a vrtulník. Následující den jej našli mrtvého. Spáchal sebevraždu. Prokurátor Daniel Lipšic uvedl, že pravděpodobným motivem činu byla nenávist k osobám jiné rasy či sexuální orientace. 

Maminka zavražděného Juraje, Dana (53), od té doby vánoční svátky neslaví. Vzpomíná ale na okamžiky, kdy její milovaný syn byl ještě s nimi. Novému Času popsala, že celé svátky probrečí, protože nic jiného nedokáže. 

„Jurko byl naše sluníčko, naše světlo, které by pro nás obětovalo všechno. S jeho odchodem se všechno změnilo a zůstalo po něm velké prázdno, obrovská bolest,“ řekla slovenskému webu nešťastná žena, která přiznává, že neuplyne den, kdy by jí nebylo smutno ze ztráty syna. „Vždy mi říkal ‚Mami, mám tě tak rád‘,“ dodala Dana. „Minulý rok jsem celé svátky proplakala a letos to zřejmě dopadne stejně. Vlastně zřejmě všechny budou takové, dokud budu naživu,“ uzavřela smutně. 

Popsala i to, jak se tehdy v říjnu nemohla synkovi dovolat a když otevřela na internetu zprávy, viděla, že se střílelo před klubem, kde Juraj byl. „Nechtěla jsem věřit, že by to mohl být můj syn. Pořád jsem mu volala a snažila se nepanikařit. Pořád jsem čekala, že zavolá, ale on nezavolal,“ řekla maminka s tím, že kolem třetí hodiny za ní přišli policisté s nejhorší zprávou jejího života.

Video  Prezidentka Čaputová neudržela slzy: Pláč po chlapce popravené v Bratislavě  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání