Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Žena na Uherskohradišťsku se v baru sesunula k zemi: V krvi měla 8,6 promile alkoholu!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ZZS Zlínského kraje)
Autor: ČTK - 
15. prosince 2023
15:15

K ženě s 8,6 promile alkoholu v krvi vyjížděli v noci ze čtvrtka na pátek záchranáři na Uherskohradišťsku. Žena se po vypití několika skleniček tvrdého alkoholu sesunula v baru k zemi a nikdo z přítomných ji nedokázal probudit. K vědomí ji nepřivedli ani na místo přivolaní záchranáři, pacientku tak zajistili při přednemocniční neodkladné péči a přepravili do nemocnice, sdělila to mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Gabriela Netopilová Sluštíková.

Žena skončila na anesteziologicko-resuscitačním oddělení Uherskohradišťské nemocnice. „Záchranáři od zdravotníků v nemocnici později dostali zpětnou vazbu s tím, že pacientka měla v krvi 8,6 promile alkoholu,“ uvedla mluvčí. Například personál kroměřížské protialkoholní záchytné stanice se setkává s hranicí šesti promile alkoholu.

Nad ránem stejná posádka záchranky vyjížděla k muži ležícímu na ulici. „Podle prvotního hlášení šlo o zástavu oběhu a náhodný kolemjdoucí začal s laickou resuscitací. Po příjezdu našich posádek na místo lékař konstatoval, že o zástavu naštěstí nejde, když muž dýchal spontánně a při pokusech o resuscitaci se bránil. Oběh byl sice zachovaný, ale k vyšší úrovni vědomí se posádce ani tohoto pacienta nepodařilo přivést. Pán byl značně podchlazený,“ uvedla mluvčí.

Teplota se pohybovala kolem jednoho stupně nad nulou, byla mlha a mrholilo. „Tělesnou teplotu se záchranářům nepodařilo běžně dostupnými metodami zjistit. Vzhledem k tomu, že muž měl proleženiny na kolenou, bylo zřejmé, že na místě ležel delší dobu. Zdravotnické posádky pacientovi zajistily tepelný komfort naložením termofolie a zavedením ohřáté infuze. Poté ho odvezly opět zdravotníkům oddělení ARO Uherskohradišťské nemocnice. Tam se mimo jiné dozvěděly, že předchozí pacientka už je na jiném oddělení. Po úspěšném zmetabolizování části alkoholické nálože začala přicházet k vědomí a se zdravotníky agresivním způsobem komunikovat,“ uvedla mluvčí.

Video  Ženy a alkoholismus. Proč pijí?  - Videohub
Video se připravuje ...

Jan Reichardt ( 16. prosince 2023 15:36 )

8,6 promile krve.

krapotkin ( 16. prosince 2023 11:10 )

Kdyby se zhulákala doma, peníze by na to mohla mít z vejplaty, ale v baru - to muelo stát pěknej balík.

Lomikel ( 15. prosince 2023 16:45 )

V jejím alkoholovém oběhu byly zjištěny stopy krve... 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání