Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rekordní advent pro hasiče i záchranáře: Vyjížděli k tisícovkám případů

Autor: hpe - 
4. prosince 2023
14:38

Během víkendu zasahovaly hasičské sbory a záchranářské složky po celé republice. V různých koutech země ochromily nízké teploty a návaly sněhu dopravu. Vlivem špatného počasí došlo k mnoha dopravním nehodám. Záchranáři vyjížděli také k nepříjemným zraněním. 

Zdravotnické a hasičské týmy si musí poradit, ať se děje, co se děje. První adventní víkend to platilo dvojnásob. Případů způsobených extrémním počasím se nahromadilo téměř tři tisíce. V pátek zdravotníci ze Zlínského kraje vyjížděli ke dvěma akutním případům. Jejich cestu za pacienty značně komplikovala bohatá sněhová nadílka.

Nejprve zasahovala posádka z obce Bystřice pod Hostýnem. Vyjela pro muže, který v horské osadě Bílová nad Rajnochovicemi spadl ze schodů. Zdravotníkům přitom pomáhali i tamní dobrovolní hasiči SDH Rejnochovice. Lékaři muži naordinovali léky proti bolesti a transportovali ho do Kroměřížské nemocnice na chirurgickou ambulanci.

Další výjezd v blízké oblasti na sebe nenechal dlouho čekat. Tentokrát vyjela posádka z Morkovic–Slížan do chatové oblasti Roštína, která se nachází na vysokém kopci v těžko dostupném terénu. Sanitářům opět ochotně pomáhali i místní hasiči, kterým se společně podařilo pacienta zabezpečit.

Nenudili se ani hasiči z Královéhradeckého kraje, kteří v neděli vyjeli k pěti různým nehodám, při kterých byli zraněni dva lidé. Havarovaná auta pak vyprošťovali ze svodidel a příkopů. Postarali se i o zlikvidování následků nehod na silnicích. Ráno dokonce vyprostili i sypač.

V Prachaticích v jižních Čechách to dokonce chvíli vypadalo, že sanitky ze zasypaných garáži nikam nevyjedou. Místní hrdina však přijel spolu se svým traktorem zdejším záchranářům na pomoc. Provoz zdravotnického centra byl díky němu obnoven. Teplotně jde o rekordně chladný víkend. Na některých místech republiky bylo naměřeno z noci z neděle na pondělí až -28 stupňů.

Video  Nález mrtvého muže na nádraží v Holešovicích (3. prosince 2023)  - Blesk.cz - Václav Burian
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání