Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Střelba v Dubí není dodnes objasněna: Vrah před 15 lety zastřelil Vietnamce, druhého vážně zranil

Střelba v Dubí dodnes neobjasněna: Vrah před lety postřílel dva Vietnamce
Střelba v Dubí dodnes neobjasněna: Vrah před lety postřílel dva Vietnamce  (Autor: Policie ČR, Blesk: Václav Burian)
Autor: VaB - 
21. listopadu 2023
14:46

Cílem podle kriminalistů nebylo vraždit, i přesto ale loupežné přepadení v Dubí z roku 2008 skončilo vraždou a pokusem o ni. Dodnes neznámý pachatel 21. listopadu zavraždil v osobním autě jednoho vietnamského prodejce, druhého z nich vrah postřelil na druhé straně parkoviště, když se snažil utéct. Maskovaný pistolník pak zmizel v lese. Pomníček se snaží vyřešit kriminalisté i s pomocí kalendáře.

Celé to v listopadu roku 2008 proběhlo až nečekaně rychle. Tržnice na okraji města Dubí, naproti hotelu Dubín, byla v půl sedmé ráno prázdná. V osobním autě Volkswagen Passat seděla jen dvojice Vietnamců, kteří z auta hlídali zboží ve stáncích a tržbu. V osobním vozu se v chladné noci hřáli a společně sledovali filmy.

Jeden z nich pak ráno z vozu vystoupil a přesedl do svého auta. Pak přišel útok. Náhle na parkoviště přiběhl muž. „Byl robustní, maskovaný, na hlavě měl kuklu,“ vzpomínal na případ kriminalista Martin Charvát. Pachatel přiběhl k autu a na hlavu Vietnamce okamžitě vystřelil. Dvacetiletý mladík byl okamžitě mrtvý.

Postřelen na útěku

Druhý Vietnamec stihl vyskočit ze svého automobilu a dát se na útěk. Vrah ale namířil i na něj, začal střílet. Trefil ho do zad i přesto, že střílel přes celé parkoviště. To svědčilo, že byl vrah zřejmě zručný ve střelbě. Postřelený i přes svá vážná zranění stihl utéct pryč a sehnat si pomoc.

Věděl, kudy utíkat?

Kriminalisté předpokládají, že vrah moc dobře věděl, kudy se má dát na útěk. Proběhl dřevěnou brankou mezi stánky a zmizel v lesích neznámo kde. „Dostal se přes potok do lesa, není vyloučeno, že šel potokem,“ dodává Charvát. I přes rychlou akci a pátrání v okolí se jim maskovaného střelce nepodařilo vypátrat.

Policejní pes tehdy zachytil pachovou stopu, na základě které se kriminalisté dostali na stopu muži z Mostu. Žádné jiné důkazy ale neměli, a tak podezřelého museli pustit na svobodu.

Střílel ze znehodnocené zbraně

Tržnice nebyla jen tržnicí, ale také směnárnou eur. Dodnes se navíc nepodařilo s jistotou zjistit, kolik si pachatel odnesl peněz. Nedokázali to říct ani krajané zavražděného. Velká suma peněz v autě ale zůstala. V mobilu zabitého policisté našli spoustu podezřelých kontaktů, tato stopa ale nikam nevedla. „Místo jmen tam byly neúplné registrační značky aut z celé republiky,“ dodává kriminalista.

Zkoumáním pak zjistili, že vrah střílel z původně znehodnocené zbraně. Tedy, že zbraň neměla už střílet, ale pachatel si ji zřejmě znovu uvedl do střelby-schopného stavu. Podobně to uvedl i několikanásobný vrah Ctirad Vitásek, který v ostravské nemocnici zastřelil osm lidí.

Kdo vraždu a přepadení spáchal, je dodnes záhadou. Případ se ale snaží znovu vyřešit skrze policejní kalendář neobjasněných pomníčků. Pokud k případu víte nějaké informace, ozvěte se policistům na lince 158.

Video  Muž v Hostivaři postřelil ženu. Nakonec otočil zbraň proti sobě. (23. dubna 2023)  - Václav Burian
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání