Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Strážník z Lipníku měl kopat do opilce a šlapat mu na hlavu: Za zneužití pravomoci mu hrozí deset let!

Autor: ČTK - 
23. října 2023
13:27

Přerovští kriminalisté obvinili šedesátiletého muže z Lipníku nad Bečvou na Přerovsku ze zneužití pravomoci úřední osoby, když jako strážník letos v únoru během zákroku fyzicky napadl ležícího opilého muže. Hrozí mu až deset let vězení. 

Incident se odehrál 11. února, dvojice příslušníků městské policie zasahovala u opilého muže, jeden z nich do něj přitom kopal a šlapal mu po hlavě. Chování dvojice zachytili svědci na mobilní telefon a záznam se objevil na sociálních sítích. Druhý ze strážníků obviněn není, řekl ČTK krajský policejní mluvčí Libor Hejtman.

Podle šéfa lipnických strážníků Pavla Malocha městská policie se strážníkem zhruba týden po incidentu rozvázala pracovní poměr, důvodem bylo to, že odmítl test na alkohol. „Bylo to osobní selhání jednoho člověka, nejsme s ním už vůbec v kontaktu,“ řekl ČTK Maloch k výsledkům vyšetřování policie. Druhý ze strážníků je i nadále ve službě. „U něj nebylo zjištěno ani přestupkové jednání, ani žádný trestný čin. V této věci byl šetřen pouze jako svědek, tak to vyhodnotila policie. Drobné náznaky z jeho strany byly vyhodnoceny jako přirozená reakce, z jeho strany se nic nestalo. Jde o kvalitního strážníka a u městské policie pracuje i nadále,“ doplnil vrchní strážník.

Incident se stal v sobotu 11. února v lokalitě nazývané místními „krmítko“, kde se lidé scházejí a popíjejí. Na zveřejněném záznamu, který vyvolal na sociální síti bouřlivou diskusi, strážníci do ležícího muže, který se po nich ohnal nohou, kopou a jeden z nich mu několikrát přišlápne krk. Ze záznamu se ozývá také řada vulgarismů. Zákrok vzápětí na stránkách města odsoudilo vedení města i šéf strážníků. „Způsob vedení zákroku městských strážníků nebyl správný a profesionální a byl také naprosto nepochopitelně provázen vulgárními výroky,“ uvedli zástupci města. „Je to ojedinělé, za posledních 30 let si nepamatuji, že by se u Městské policie v Lipníku něco takového přihodilo, ovšem selhání se může stát,“ řekl k tomu tehdy ČTK starosta Miloslav Přikryl.

Opilý měl podle informací ČTK přes tři promile alkoholu a byl převezen na záchytnou stanici, podle Malocha při incidentu zraněn nebyl, před odvozem jej prohlédl lékař.

Jiří Zvěřina ( 23. října 2023 18:09 )

Když to až tam nechala zajít radnice, tak ať si to taky radnice vyřeší...

Jiří Zvěřina ( 23. října 2023 18:07 )

Většinou mají IQ v záporných hodnotách...

Jiří Zvěřina ( 23. října 2023 18:06 )

Přesně...

krapotkin ( 23. října 2023 17:34 )

Kdyby se ten údajný opilec bránil napadení debilem v uniformě SS, tak by vyfásnul víc.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání