Předkládají přitom podpisový arch, v jehož záhlaví je mimo jiné symbol vozíčkáře i česká státní vlajka. Na konci formuláře se nachází modrý obdélník s nápisem Handicap International. V minulých letech peníze pro fiktivní sbírku opatřovali rumunští občané, kteří se vydávali za neslyšící.

„Tato zkušenost se potvrdila i v pátek dopoledne strážníkům v Ivanovicích, kdy u obchodního centra dopadli po telefonátu svědků dvacetiletou Rumunku,“ uvedl mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

Soupis dárců čítal už devět jmen, a tak k ní přivolali hlídku cizinecké policie. Mladá žena potom od strážníků dostala vysokou pokutu a důrazné vysvětlení, že se chová nelegálně.

Česky nerozumí, vydávají se za neslyší

Fiktivní charita, jejíž obdoba existuje mnoho let i v dalších evropských městech, se v Brně objevila například v roce 2017 i některých předešlých. 

„Hlídky městské policie se ale na podvodníky vždy natolik intenzivně zaměřily, že se z metropole brzy vytratili. Samotní výběrčí se hojně vydávají za neslyšící. Kromě silného působení na city tak rafinovaně maskují, že neumějí česky,“ dodal Ghanem.

Svědky nepoctivých praktik městská policie žádá, aby se co nejdříve po setkání obrátili na linku 156.

VIDEO: Strížníci v Praze zadrželi falešné taxikáře.

Video
Video se připravuje ...

Pražští strážníci zadrželi muže, kteří se vydávali za falešné taxikáře. Městská policie hl. m. Prahy