Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V Olomouci uniklo 150 litrů kyseliny dusičné: V průmyslovém areálu zasahují hasiči

Autor: ČTK - 
20. října 2023
12:48

V průmyslovém areálu v Olomouci-Chválkovicích v pátek kolem poledne uniklo do kanalizace zhruba 150 litrů koncentrované kyseliny dusičné. V areálu zasahují hasiči, kteří se pomocí pytlů s pískem poskládaných u výpusti snaží zabránit tomu, aby se nebezpečná chemikálie dostala kanalizací do řeky Bystřice.

Koncentrovaná kyselina dusičná se v průmyslovém areálu v okrajové části Olomouce rozlila z převrženého barelu. „Asi 150 litrů chemikálie se dostalo do kanalizačního řadu, který ústí do řeky Bystřice. U výpusti stavíme hráz z pytlů s pískem, abychom zamezili proniknutí chemikálie do řeky,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie  Balážová.

K neutralizaci vylité kyseliny dusičné hasiči používají velké množství vody a sody. „Odebíráme vzorky a měříme ukazatel pH. Postup konzultujeme s orgány ochrany životního prostředí i Povodím Moravy,“ dodala Balážová. Látku zároveň neutralizují. 

Kyselina dusičná je nebezpečná oxidující žíravina. Poškozuje pokožku a sliznice, nebezpečné jsou i její výpary. „Na místě máme tři jednotky hasičů a chemický speciál,“ dodala mluvčí. 

Video  Únik jedovatých zplodin na Liberecku zranil šest lidí.  - David Malík
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání