Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nehoda kamionu a vlaku v Olomouci si vyžádala pět zraněných: Protržená nádrž způsobila mohutný požár

Aktualizováno -
17. října 2023
13:09
Autor: jel, ČTK - 
17. října 2023
09:06

V olomoucké části Bělidla se v úterý ráno srazil na přejezdu kamion s osobním vlakem. Po srážce začal hořet kamion i vlak, plameny pohltily podle mluvčí hasičů Lucie Balážové i osobní auto. Kamion totiž při nárazu zasáhl palivovou nádrž vlaku. Při nehodě se zranilo pět lidí, čtyři z nich skončili v nemocnici, ale jejich zranění nejsou podle záchranné služby vážná. 

Podle informací ČTK je mezi zraněnými řidič kamionu s polskou poznávací značkou, ale i vlakvedoucí a strojvedoucí. Několik desítek cestujících z vlaku stihlo včas vystoupit. Při nehodě vznikla podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala škoda 26,1 milionu korun.

Policie na síti X uvedla, že kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti.

Osobní vlak jedoucí z Hrubé Vody na hlavní nádraží v Olomouci se na přejezdu přes frekventovanou silnici v městské části Bělidla srazil s nákladním autem v 08:21.

„Nehoda se udála na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou signalizací bez závor, která dle dosavadních zjištění na místě mimořádné události byla v době nehody v činnosti. V důsledku střetnutí došlo k požáru nákladního a osobního automobilu i osobního vlaku, který při nárazu vykolejil. Drážní inspekce zahájila vlastní šetření této mimořádné události včetně zpracování závěrečné zprávy,“ uvedl Drápal.

Na vlakové soupravě se škoda odhaduje na 15,5 milionu korun a na kamionu na deset milionů korun. Škoda na infrastruktuře železniční a tramvajové trati zatím vyčíslena nebyla.

Video  Vážná nehoda kamionu a osobního vlaku v Olomouci  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Příčinou mohutného požáru po střetu byla protržená palivová nádrž na vlakové soupravě. Na místě s plameny bojovalo osm jednotek hasičů. Podle informací jel kamion z města ve směru na Šternberk, po střetu s vlakem zůstal za kabinou roztržen, návěs zůstal na druhé straně. „Osobní vozidlo stálo v době nehody v opačném směru,“ řekla policejní mluvčí Petra Vaňharová. Požár se poté přenesl i na něj.

Podle krajské záchranné služby ošetřili záchranáři na místě pět lidí, z toho čtyři byli transportování do Fakultní nemocnice Olomouc na oddělení urgentního příjmu. „Dvě osoby se nadýchaly zplodin hoření, jedna cestující utrpěla pohmoždění krční páteře a řidič kamionu utrpěl úraz hlavy s otřesem mozku. Vše lehká zranění, nikdo nebyl zasažen požárem ani nebyl usmrcen,“ uvedli záchranáři na síti X.

Podle hasičů cestovaly vlakem zhruba tři desítky lidí. Ve chvíli, kdy přijeli hasiči na místo, byli lidé z vlaku již evakuováni. Podle informací Českých drah na sociální síti X začal vlak hořet po střetu s kamionem.

„Díky rychlé reakci vlakvedoucího a strojvedoucí byli všichni cestující včas evakuováni. Podle zatím dostupných informací jsou naši kolegové nyní v péči lékařů,“ uvedly dráhy. Generální ředitel ČD Michal Krapinec na síti X vyjádřil obrovský dík vlakvedoucímu a strojvedoucímu. „Díky jejich rychlé reakci nedošlo k tragédii. Jsem nesmírně pyšný, že máme takové kolegy v našem týmu,“ uvedl.

 

Celebrity-chachacha ( 17. října 2023 14:50 )

Polskej řidič 🤣🤣🤣🙈🙈🙈

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání