Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Postrach Mladoboleslavska dopaden: Dobrovolný hasič během pěti let založil 33 požárů

Požár skládky pražců na Sokolovsku
Požár skládky pražců na Sokolovsku  (Autor: HZS Karlovarského kraje)
Autor: VaB - 
7. října 2023
14:03

Místo toho, aby požáry hasil, tak je 37letý dobrovolný hasič z Mladoboleslavska zakládal. Během pěti let v okolí několika obcí založil 33 požárů. Převážně zapaloval lesní porosty, hrabanku a také balíky slámy. Před dvěma lety tak zemědělce připravil o 346 kusů balíků. Žháři hrozí několikaleté vězení. 

Mladoboleslavští policisté dopadli po pěti dlouhých letech sedmatřicetiletého muže, který od roku 2018 do letošního září převážně v okolí Benátek nad Jizerou založil 33 požárů. Dobrovolný hasič zakládal požáry zejména v lesích a na polích, celková škoda přesáhla jeden milion korun.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějšího životního pojištění

V roce 2018 šlo o tři požáry, nejvíce jich bylo v roce 2022. "Nejprve zapaloval například větve, travní porost, později už se jednalo třeba o stohy na polích, vše převážně v okolí Benátek nad Jizerou, například v Kochánkách, Dražicích, Horkách nad Jizerou a dalších místech," uvedla mluvčí policie Barbora Schneeweissová.

„Jedním z případů bylo úmyslné zapálení balíků slámy v roce 2021, kdy jich v obci Horky shořelo celkem 346 kusů,“ dodala mluvčí. Kriminalisté se ho snažili během pěti let dopadnout, muž si ale dával pozor, aby ho nikdo nechytil.

„Doslova mravenčí prací se policistům podařilo pachatele dopadnout a na základě důkazů jej i obvinit z pokračujícího přečinu poškození cizí věci. Práce to bylo opravdu velmi složitá, a to i z toho důvodu, že se nedalo předem předvídat v jaké denní či noční době a na jakém místě znovu žhář udeří, pole jeho "působnosti" bylo totiž velmi rozsáhlé,“ popsala náročnou práci Schneeweissová.

Škoda je vyšší jak jeden milion korun, obviněnému muži tak hrozí až tříletý trest odnětí svobody. Policistům se ke všemu doznal a jeho stíhání je vedeno na svobodě.

Video  Požár domu v Plzni na Roudné.  - HZS PK
Video se připravuje ...

MarekBadatel ( 8. října 2023 00:32 )

To se normálně ví že spousta hasičů jsou pyromani. A není to špatně, dělají o co mají rádi. Oheň je přitahuje. Jinak by k němu nešli protože normální reakce je utéct. Takže jednoduše člověk musí dělat co má rád a oheň není žádná výjimka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání