Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Požár skládky pražců na Sokolovsku: Oheň už je pod kontrolou, stále platí zvláštní stupeň poplachu

Aktualizováno -
26. srpna 2023
20:00
Autor: ČTK - 
26. srpna 2023
07:37

Požár skládky pražců a dalšího dřevěného odpadu poblíž hnědouhelné elektrárny Tisová na Sokolovsku se už nešíří, zásah proti němu ale bude pokračovat i v neděli. Hasičům se i díky leteckému hašení podařilo požár dostat pod kontrolu, podle mluvčího krajských hasičů Martina Kasala však ještě nejde o dohašování, řekl večer ČTK. Zásah hasičů začal v pátek večer a jejich nasazením jde o jeden z nejzávažnějších požárů za poslední dobu v Karlovarském kraji. Na pomoc přijely jednotky z Ústeckého a Plzeňského kraje, a v sobotu odpoledne pomoc poskytly i hasiči z Libereckého a Středočeského kraje.

Dopoledne požár začaly hasit i dva vrtulníky, vodu nabírají v jezeře Medard, uvedl mluvčí hasičů v Karlovarském kraji Martin Kasal. Stále platí zvláštní stupeň požárního poplachu. Případ si převzali kriminalisté a prošetřují možný přečin poškození cizí věci se škodou nad deset milionů korun. Firma, které skládka patří, neví, co požár způsobilo, její lidé s technikou a na pokyn hasičů pomáhají s likvidací požáru.

Majitelem elektrárny i sousedních pozemků je Sokolovská uhelná, která elektrárnu v roce 2016 koupila od ČEZ. Skládka pražců leží sice na jejích pozemcích, ale ty má pronajaté firmě Waste Solutions. Sokolovská uhelná poskytuje součinnost při likvidaci požáru.

„Požár už se nešíří. V 08:30 bylo zahájeno i letecké hašení,“ řekl Kasal. Požární vodu na místo dopravují kromě cisteren také velkokapacitním čerpadlem z blízkého odkaliště. Od noci je na místě chemická laboratoř, která měří zplodiny hoření v ovzduší. Ani v noci, ani v ranních hodinách nebyly naměřeny zvýšené koncentrace. Zásah bude podle Kasala pokračovat stejným způsobem minimálně celý den. Je nasazeno 72 kusů požární techniky.

„Událost si kolem 12:00 převzali od hasičů kriminalisté a zahájili trestní řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci ve čtvrtém odstavci, což je škoda nad deset milionů,“ uvedla krajská policejní mluvčí Zuzana Churaňová. Podle informací ČTK by se škoda měla pohybovat ve vyšších desítkách milionů korun a je podezření na cizí zavinění. Informace o možné závadě na drtičce, kterou uvedla Česká televize, policie ani hasiči nepotvrdili. „Okolnosti a příčinu požáru prověřujeme,“ sdělila Churaňová.

Video Požár skládky pražců na Sokolovsku - HZS Karlovarského kraje
Video se připravuje ...

Kouř byl i po poledni stále viditelný z mnoha kilometrů. Policie uzavřela všechny cesty k areálu a odklání vozidla. „Řídí tam dopravu a do míst pouští jenom ty, kteří tam bydlejí nebo pracují, aby se zachovala průjezdnost pro záchranné složky,“ řekla mluvčí.

Jednatel Waste Solutions Alexandr Bolcek uvedl, že pražce a další dřevěný odpad jako například palety a špulky na kabely, které firma štěpkuje na palivo pro teplárny a elektrárny, byly uloženy volně v kójích, nebyly pod střechou. Firma se podle svého webu specializuje kromě likvidací autovraků a stavebního odpady i na drcení dřevěného odpadu a zbytků po těžbě, likvidaci železničních pražců, impregnovaných sloupů, nebezpečných a ostatních odpadů. Spolu s řadou mezinárodních firem udržuje, rekonstruuje nebo likviduje tratě a vlečky v ČR i mimo ni.

bullshit ( 27. srpna 2023 09:10 )

Sorry, nejak se to zkopirovalo.

bullshit ( 27. srpna 2023 09:09 )

Hlavně že máme Euro 7 pro auta 🥴

bullshit ( 27. srpna 2023 09:09 )

Hlavně že máme Euro 7 pro auta 🥴

bullshit ( 27. srpna 2023 09:09 )

Hlavně že máme Euro 7 pro auta 🥴

bullshit ( 27. srpna 2023 09:09 )

Hlavně že máme Euro 7 pro auta 🥴

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání