Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Žena v Berouně půjde za utýrání mámy do vězení: Tělo se podobalo obětem z koncentráku, řekl soud

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: Blesk: Václav Burian)
Autor: ČTK - 
7. srpna 2023
11:51

Za vraždu matky půjde třiašedesátiletá žena na 17 let do vězení. Trest jí dnes uložil odvolací pražský vrchní soud, který zpřísnil prvoinstanční verdikt. Žena nezajistila své nemohoucí matce základní potřeby, výživu ani lékařskou péči. Po měsících zanedbávání matka v polovině roku 2020 zemřela. Její dcera vinu odmítala, o matku se podle své výpovědi starala v rámci možností.

Žena spáchala vraždu obzvláště trýznivým způsobem, za což jí hrozí minimálně 15 let. „Stav těla se podobal obětem koncentračních táborů za druhé světové války,“ prohlásila předsedkyně senátu Kateřina Korečková. Soud proto zpřísnil desetiletý trest, který ženě vyměřil středočeský krajský soud. Pro toto mimořádné snížení trestu pod sazbu nebyl podle soudkyně důvod. Žena navíc svého činu vůbec nelitovala.

Státní zástupkyně požadovala, aby soud také zpřísnil kvalifikaci trestného činu, který žena provedla. Podle ní měla dcera pro svoje jednání majetkový důvod – dostávala příspěvky a brala si i matčin důchod. Odvolací senát však žalobkyni v tomto nevyhověl.

V době smrti měla otevřenou zlomeninu!

Dcera žila se svojí více než osmdesátiletou matkou v jednom bytě v Berouně. Starší žena byla nemocná a zcela odkázaná na cizí péči. Dcera jí ale nezajistila základní lidské potřeby a neposkytovala jí dostatečnou výživu. Ponechala ji dlouhodobě ležet na gauči, nemyla ji ani ji neodvedla či neodnesla na toaletu. Přes její stav nezavolala zdravotníky nebo ji neodvezla do nemocnice. Za péči pobírala příspěvek 19 200 korun měsíčně.

Matka kvůli dlouhodobému zanedbávání zemřela. V době smrti měla na těle řadu proleženin a zánětů, dokonce otevřenou zlomeninu. Podle soudu trpěla bolestí a podvýživou. Její dcera uvedla, že starší žena odmítala hospitalizaci. Nechtěla se ani mýt a nesnesla, aby se jí dcera dotýkala. Žádala zproštění obžaloby,

Podle odvolacího senátu ale dcera mohla požádat o pomoc sociální služby nebo matku donutit k hospitalizaci. Rozhodně ji neměla ponechat svému osudu. K odsouzení za vraždu podle soudkyně stačí dceřina lhostejnost a nečinnost.

Odvolací senát se případem zabýval podruhé. Středočeský krajský soud nejprve uznal ženu vinnou trestným činem týrání svěřené osoby. Proti tomu se však odvolala státní zástupkyně a podruhé už byla žena souzena za vraždu.

Video  Unesená dívka Jaycee Dugardová. Osmnáct let týrání a věznění.  - Videohub
Video se připravuje ...

beruna ( 8. srpna 2023 00:45 )

Ano, určitě ano, ve většině případů to tak je nebo by mělo být. A pokud ta stará paní byla nemocná, měla mít lékařskou péči. Tohle je hrozné. Na druhou stranu jsou i matky, které se mateřsky nechovají, a na ty taky dojde. Ne každá stará matka je stařenka zasluhující úctu a lásku. Často to bývá tak, že co zasela, to sklízí. O téhle paní nic takového nevíme, ale kde se vzalo to zlo v její dceři?

gulas056 ( 7. srpna 2023 19:38 )

Proč jsme vlastně změnili zákon oko za oko, zub za zub ? V tomto případě bych stejně jako peďákům a násilníkům vracel stejnou mincí

Uživatel_5510090 ( 7. srpna 2023 12:52 )

Nemusí být člověk ani věřící, ale v takovém případě mě nenapadá nic jiného než myšlenka, že to Bůh té osobě spočítá. Nedokážu si představit situaci kdy někdo ublíží své matce... mamka je pro mě svátost, je součástí mého já, mého těla, mojí duše. Přivedla mě na svět a věnovala mi a bratrům celý svůj život. Maminky si zaslouží jen lásku a vděk

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání