Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vražedkyni z Rodiny Charlese Mansona propustili na svobodu: Co je dnes s ostatními členy šílené sekty?

  • Autor: jel - 
    Aktualizováno -
    17. 7. 2023
    08:00
    16. 7. 2023
    05:00

    Hrůzné zločiny, které v šedesátých letech minulého století spáchala sekta Charlese Mansona, šokují svou brutalitou dodnes. Kalifornský odvolací soud nyní rozhodl o podmínečném propuštění jedné z členek Rodiny. Třiasedmdesátiletá Leslie Van Houtenová se účastnila vraždy manželů LaBiankových a ve vězení si odseděla 50 let. Co je dnes s dalšími následovníky šílence Mansona?

  • 1.Brutální řádění šílené sekty

    Sharon Tateová Sharon Tateová | LAPD Police

    Američan Charles Manson si v 60. letech minulého století založil na ranči nedaleko Los Angeles komunitu, které říkal Rodina. Sekta se nejprve oddávala bujarým drogovým a sexuálním večírkům, u toho ale nezůstalo.

    Od roku 1968 začal Manson kázat o tom, že přichází rasová válka, která změní tvář Ameriky. O rok později skupina brutálním způsobem během několik dní zavraždila hned sedm lidí, včetně těhotné herečky Sharon Tateové. Manson šíleným zabíjením chtěl vyvolat zmíněnou rasovou válku. Svým následovníkům nařídil, aby začali náhodně zabíjet bělochy v jedné z luxusních čtvrtí v Los Angeles, kde žili hlavně lidé pohybující se v showbyznysu. 

    Nápisy psané krví

    K první vraždě došlo 25. června 1969. Manson nakázal Mary Brunnerové, Bobbovi Beausoleilovi a Susan Atkinsové, aby vtrhli do domu hudebního učitele Garyho Hinmana a získali od něj peníze. Po dvou dnech, co ho drželi v zajetí, ho na příkaz vůdce popravili a na zeď napsali krví oběti hesla Černých panterů, aby vyvolali dojem, že je to jejich práce.

    Krátce na to dostali nejvěrnější následovníci kultu Tex Watson, Susan Atkinsová, Linda Kasabianová a Patricie Krenwinkelová rozkaz, aby jeli do domu herečky Sharon Tateové a režiséra Romana Polanského. K akci došlo 9. srpna. V domě zavraždili nejen těhotnou Tateovou, ale také kadeřníka hollywoodských celebrit, mladého scénáristu Wojciecha Frykowského a jeho přítelkyni. Polanski v domě nebyl. Zato sekta narazila na teenagera, který se kamarádil se synem správce domu, a neváhali zavraždit i jeho. I zde napsali na zeď vzkazy krví.

    Tím to však neskončilo. Šílenci znovu vraždili o dva dny později. O den později posílená skupina vtrhla do domu obchodníka Lena LaBianky, kterého rovněž i s jeho manželkou Rosemary brutálně zavraždila. 

    Video  Charles Manson a jeho sekta Rodina. Zvrhlé vraždy měly vyvolat rasovou válku.  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 2.Vůdce Charles Manson

    Brutální vrah Charles Manson. Brutální vrah Charles Manson. | Profimedia.cz

    Šílený Charles Manson byl původně odsouzen k trestu smrti. Krátce po procesu ale Kalifornie tento trest zrušila, a tak vůdce sekty dostal doživotí. Celkem dvanáctkrát žádal o podmínečné propuštění, komise mu ale naštěstí nikdy nevyhověla. 

    Nakonec v listopadu roku 2017 zemřel ve vězeňské nemocnici na srdeční zástavu. Bylo mu třiaosmdesát let.

    Navzdory krvavým zločinům zůstal Charles Manson dlouhé roky objektem morbidní fascinace pro miliony lidí. Jeho tvář se na nás neustále šklebí z triček. Do vězení mu neustále chodily hromady obdivných dopisů. Své místo má i v pop kultuře.

    Excentrický americký rocker Marilyn Manson provokuje svým pseudonymem. Ten je složen z křestního jména herečky Marilyn Monroe a Mansonova příjmení.

  • 3.Linda Kasabianová

     

    Linda Kasabianová Linda Kasabianová | Reprofoto Twitter

    Lindě Kasabianové bylo v době brutálních vražd teprve 19 let. Přestože se účastnila brutálních zločinů, aktivně se na nich nepodílela. Dalším členům Rodiny dělala řidičku. 

    Navíc nakonec výrazně spolupracovala s policií a vypovídala proti dalším členům sekty. I díky tomu nakonec jako jediná z těch, kteří u vražd byli, nebyla odsouzena a u soudu figurovala jako svědkyně. 

    „Pokud někdy existoval hvězdný svědek obžaloby, byla to Linda Kasabianová. Bez jejího svědectví by pro mě bylo nesmírně obtížné usvědčit Mansona a další členy jeho skupiny z vražd,“ uvedl v roce 2009 hlavní žalobce Vincent Bugliosi. Někteří odborníci se domnívali, že měla být Kasabianová souzena stejně jako její soukmenovci. Jiní však argumentovali tím, že žena sice o vraždách věděla a nenahlásila je tehdy na policii, ona sama ale přímo nevraždila a byla „jen“ řidičkou.

    Díky tomu, že se stala hlavní svědkyní, podařilo se jí získat imunitu, a před soudem výměnou za poskytnutí důkazů nikdy neskončila.

    Kasabianová zemřela letos v lednu ve věku třiasedmdesáti let v nemocnici v americké Tacomě.

  • 4.Leslie Van Houtenová a Steve Grogan

    Leslie Van Houtenová byla členkou Mansonovy rodiny Leslie Van Houtenová byla členkou Mansonovy rodiny | Profimedia

    Leslie Van Houtenová a Steve Grogan se neúčastnili řádění v domě Tateové a Polanského. Při druhé akci u domu LaBiankových vystoupili Tex Watson, Patricia Krenwinkelová a Leslie Van Houtenová. Grogan, Manson, Susan Atkinsová a Linda Kasabianová jeli dál, chtěli zavraždit herce Saladina Nadera. Kasabianová je však zavedla do špatného domu, a tak z akce sešlo.

    Grogan

    Grogan společně s dalším členem Brucem Davisem na Mansonův příkaz zavraždil Donalda Jeromeho Sheu (je možné, že do této vraždy byl zapojen i Tex Watson, to se ale nepodařilo prokázat, pozn. red). Vůdce sekty totiž věřil, že je Shea „práskač“ a že jejich zločiny nahlásil policii. Steve Grogan byl původně za tuto vraždu odsouzen k trestu smrti. Ten mu byl později zmírněn na doživotí . Dlouho byl jediným členem sekty, který byl odsouzen za vraždu a nakonec propuštěn. Grogan se totiž ve vězení velmi proměnil poté, co přestal být drogově závislý, velice litoval svých činů a policii navedl na to, kde se nachází Donaldovo tělo. Už v roce 1985 byl proto podmínečně propuštěn.

    Houtenová

    Leslie Van Houtenová se účastnila vražd manželů LaBiankových. V době krutých zločinů bylo Van Houtenové pouhých 19 let. U soudu vypověděla, že ji v té době velmi zasáhl rozvod rodičů, holdovala drogám a alkoholu a kvůli tomu se nechala Mansonem ovlivnit. Podle soudu Houtenová prokázala mimořádnou snahu o nápravu, za mřížemi se vyhýbala problémům, podstoupila několikaletou terapii, velice svých činů lituje a její rodina a přátelé ji podporují. Od roku 2016 byla Van Houtenová pětkrát doporučena k podmínečnému propuštění. Všechna je však odmítl guvernér Gavin Newsom nebo jeho předchůdce. Svého dosáhla až letos. Po dalším doporučení totiž Newsom uvedl, že tentokrát její propuštění nezablokuje.

  • 5.Susan Atkinsová

    Vražedkyně Susan Atkinsová. Vražedkyně Susan Atkinsová. | Profimedia

    Susan Atkinsová se narodila do rodiny alkoholiků, často se stěhovali. Po smrti matky, když jí bylo 19 let, se seznámila s Charlesem Mansonem a přidala se k jeho sektě Rodina. Patřila do skupiny, která 9. srpna 1969 v domě režiséra Romana Polanského brutálně usmrtila 5 lidí. Atkinsová ubodala Polanského těhotnou manželku Sharon Tateovou, údajně ochutnala i její krev a napsala s ní na zeď slovo Pig (Prase). Atkinsová se později své spoluvězeňkyni k vraždě Sharon Tateové přiznala, a dokonce tvrdila, že když do těhotné vrážela nůž, prožila orgasmus. 

    Atkinsová byla původně odsouzena k trestu smrti, ten jí byl zmírněn na doživotí. Trpěla rakovinou a neúspěšně několikrát žádala o propuštění. Zákeřné nemoci nakonec v roce 2009 podlehla ve věku jednašedesáti let.

  • 6.Patricia Krenwinkelová, Bruce Davis, Tex Watson a Bobby Beausoleil

    Policejní vyšetřování Policejní vyšetřování | LAPD Police

    Watson (77) a Krenwinkelová (75) se účastnili jak vražd v domě slavné herečky a režiséra, tak vraždy manželů LaBiankových. Krenwinkelová se prý několikrát pokusila ze sekty odejít, Manson ji ale vždy přivedl zpět a údajně ji držel neustále zdrogovanou. Watson i Krenwinkelová žádali o podmínečné propuštění, avšak neúspěšně.

    Bruce Davis (80) zavraždil společně se Stevem Groganem Donalda Jeromeho Sheu a účastnil se také vraždy učitele hudby Garyho Hinmana. Bobby Beausoleil byl odsouzen za vraždu Garyho Hinmana. I tito dva žádali o propuštění a soud je dokonce k propuštění doporučil, guvernéři návrh ale vždy zablokovali.

  • 7.Galerie:

Kopyto ( 16. července 2023 18:32 )

V roce 1968 začal Manson cosi kázat ale už v roce 1961 jeho pohůnci vraždili? Prosím co to sem kdo píše za voloviny. Prvně si v tom udělejte jasno.

Milan Pravda ( 16. července 2023 11:44 )

Kdo vyvrazdil koho???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání