Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Facebookem se šíří lživé statusy o Ukrajincích: Autory stíhá policie!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Blesk: Václav Burian)
Aktualizováno -
12. července 2023
19:45
Autor: jel - 
12. července 2023
19:35

V posledních dnech se sociálními sítěmi šíří informace o údajných napadeních ukrajinskými občany v různých městech v České republice. V Sokolově měli cizinci zaútočit nožem na dítě, v Přerově pro změnu na ženu. Obě informace policie prověřila a zjistila, že jde o pouhé dezinformace. Autory příspěvků tak zřejmě čeká trest.

K prvnímu napadení mělo údajně dojít v Sokolově u prodejny Kaufland. Autor tvrdil, že Ukrajinci pobodali teprve jedenáctiletého chlapce. „Pojďte něco udělat, nebo nás budou zabíjet. Pojďme do ulic,“ vyzýval pisatel. Několik hodin po zveřejnění příspěvku si kriminalisté autora předvolali k výslechu. Ten text smazal a zveřejnil nový, v němž uváděl, že k ničemu takovému nedošlo a šlo pouze o „drb“.

„Pro autora to však nekončí a v současnosti jsme ve fázi stanovování právní kvalifikace. Rychlou reakcí kriminalistů se podařilo zamezit dalšímu šíření dezinformace,“ uvedla policie.

Ministr ocenil boj s dezinformacemi

Podobně to dopadlo i s příspěvkem, který varoval před agresivními cizinci v Přerově. Šestatřicetiletá žena tvrdila, že byla napadena a útočníci jí rasisticky nadávali. „Lidi v Přerově jezdí bílé auto, Tranzit. Dnes mě napadli Ukrajinci, byla to katastrofa,“ stálo v příspěvku. Autorku textu nakonec policie obvinila ze šíření poplašné zprávy.

„Cíleně lhát, vymýšlet si a budit v lidech strach z konkrétní skupiny osob v pořádku není a každý takový pisatel musí počítat s tím, že za svá slova nese odpovědnost,“ vysvětlili kriminalisté.

Boj policie s dezinformacemi ocenil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Důsledné stíhání podobného chování je jednou z cest, jak lidem dát najevo, že ‚napsat si něco na Facebook‘ není bez konsekvencí, pokud to ‚něco‘ je lež, která podněcuje nenávist. Taková edukace v praxi,“ uvedl politik na twitteru.

Objevila se také informace o tom, že ukrajinské děti v Přerově ohrožovali nezletilou holčičku nožem. Matka dítěte tvrdila, že policie se případem nechce zabývat. „Policisté v tuto chvíli na případu intenzivně pracují, nicméně stále ještě není možné potvrdit, že ke skutku skutečně došlo,“ uvedla v úterý policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Video  Policisté se shánějí po muži, kterého v bezvědomí fackoval agresor. K napadení mělo dojít na Strossmayerově náměstí.  - Policie České republiky
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání