Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kdo rozstřílel podnikatele Faltu z Přerova? Vrah čekal na hřbitově, případ se vyřešit nepodařilo

Vražda podnikatele z Horní Moštěnice zůstala neobjasněná.
Vražda podnikatele z Horní Moštěnice zůstala neobjasněná.  (Autor: Policie ČR, Blesk: Václav Burian)
Autor: VaB - 
20. května 2023
12:07

Vrah čekal na hřbitově na svou oběť, 39letého Jiřího Faltu z Horní Moštěnice u Přerova. Když odjížděl od svého domova, vyskočil střelec z křoví a dávkou ze samopalu ho usmrtil. Vražda, která šokovala Přerov a okolí, zůstala neobjasněná. Do promlčení zůstávají čtyři roky.

K vraždě došlo před 16 lety 3. ledna v Horních Moštěnicích. Dosud neznámý vrah zastřelil podnikatele Jiřího Faltu před jeho domem. Na čin se zřejmě dopředu připravoval. Dlouho se schovával na nedalekém hřbitově, odkud měl na Faltův dům výhled.

Podnikatel se ráno vydal do svého auta a od rozestavěného domku chtěl odjet. Vrah ho nejdřív postřelil na dálku, Falta se pak snažil z místa utéct. Útočník ho ale dostihl a dávkou ze samopalu ho rozstřílel.

Policie se případem intenzivně zabývala, k vrahovi se ale nedobrala. Kriminalistům se nepodařilo zjsitit ani možný motiv. Falta podnikal s autoservisem, karosárnou a lakovnou.

Další vražda

O necelé tři týdny později se stala další podobně brutální vražda. Obětí byl opět podnikatel – Aleš Buchala, majitel Koner baru v centru Přerova. I on utrpěl několik střelných poranění. Zda se jednalo o nájemného vraha, který ve městě likvidoval podnikatele, se prokázat nepodařilo. Ani u jednoho ale nebylo moc jasné, proč by někdo stál o jejich smrt.

Čtyři roky do promlčení

Detektivové případ přidali na policejní kalendář nevyřešených případů, takzvaných pomníčků. Nejde jen o vraždy, ale i o záhadně zmizelé lidi. Doufají totiž, že si jak veřejnost, tak i odsouzenci ve věznicích na něco vzpomenou. Do promlčení obou vražd zbývají čtyři roky.

Kalendáře visí ve všech věznicích napříč republikou. Loňský kalendář se stejným motivem měl úspěch, detektivové nejen z útvaru Tempus tak zřejmě doufají, že se dostanou k novým informacím.

Video  Insta Crime Podcast: Krvavý útok na Kladensku. Navedli mě k tomu ufoni, tvrdil vrah Hero.  - pdc, icp, Červený, Chebotareva
Video se připravuje ...

Uživatel_5125828 ( 23. května 2023 06:25 )

Napis Ukrajina, to se snad jeste muze

Uživatel_5125828 ( 23. května 2023 06:24 )

To neni prehlidka neschopnosti kriminalistu,to je prehlidka debilnich zakonu……jak muze byt promlcena vrazda???tohle mohl navrhnout a schvalit jen clovek mdleho rozumu

Hoonza ( 21. května 2023 06:58 )

Za prvé je správně ta Horní Moštěnice a za druhé se od začátku mluví o nájemném vrahovi z dnes velmi podporované země (na východě Evropy)

Jiří Zvěřina ( 20. května 2023 12:32 )

Přehlídka neschopnosti naší slavné policie...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání