Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pět známých promlčených případů v Česku: Spravedlnosti unikli vrazi vládce podsvětí i malé Haničky!

  • Autor: jel - 
    20. 3. 2023
    05:00

    Spáchali ty nejhorší zločiny, a přesto uniknou spravedlnosti? V České republice je podle zákona i tak závažný zločin, jako je vražda, nejpozději po 20 letech promlčený a jeho pachatel pak nemůže být potrestán. Policisté se takovými pomníčky ale zabývají i po vypršení této lhůty. Podívejte se na pět případů násilné smrti lidí, jejichž příbuzní se už potrestání vraha svých blízkých nedočkají.

  • 1.Promlčecí lhůta

    Promlčecí lhůta jednoduše stanovuje, po jak dlouhé době je ještě možné bý za zločin potrestán. V případě, že tato lhůta uplyne, pachatel už za čin není trestně odpovědný.

    Jak je to v současné době v České republice s promlčecí lhůtou? Vždy záleží, co zákon stanoví jako možný trest. V případě závažných zločinů, u nichž trestní zákon stanoví možnost uložení výjimečného trestu, je promlčecí lhůta 20 let. U trestných činů, kde trestní zákon stanoví horní hranici zákonné trestní sazby nejméně 10 let, je pak promlčecí lhůta 15 let. Pokud je horní hranice zákonné trestní sazby minimálně 5 let, promlčecí lhůta je 10 let a ostatní trestné činy jsou promlčeny po 3 letech.

    Na problematiku krátké promlčecí doby dlouhodobě upozorňuje například iniciativa Nepromlčíme. Ta apeluje na to, aby se promlčecí doba prodloužila. Dodává, že například v Rakousku stejně jako Irsku se vražda nepromlčuje.

  • 2.Tělo Haničky (†11) našli mezi odpadky

    Vražda Haničky Topinkové nebyla nikdy vyřešena. Vražda Haničky Topinkové nebyla nikdy vyřešena. | archiv Blesk

    Jedenáctiletou školačku Haničku Topinkovou viděli její rodiče živou naposledy ráno 30. března 1999. Ráno se rozloučila s rodiči a vyrazila z Libušína do školy v Kladně. Večer už ale máma s tátou svou holčičku nepřivítali, domů nedorazila. 

    Rodiče proto zalarmovali policii. Po dívence pátralo obrovské množství lidí a kriminalisté povolali i vrtulník. Po dvou dnech rozsáhlé akce přišla tragická zpráva. Tělíčko Haničky náhodou našly děti pod hromadou odpadků. Bylo ihned jasné, že zemřela násilnou smrtí. Vrah Haničce zasadil pět bodných ran, hlavně do oblasti beder a také ji střelil do týla. Pitva prokázala, že školačka nebyla znásilněná. 

    Kriminalisté začali případ vyšetřovat, po čase se jim podařilo vytipovat možného vraha. Podezřívali Karla T., což byl v Libušíně známý podivín. Policie proti němu měla několik nepřímých důkazů, výslech jim ale nepomohl. Karel T., který podle odborníků trpěl psychickou poruchou, totiž vyšetřovatelům vykládal naprosté nesmysly. Tvrdil třeba, že si přeje, aby ho u soudu zastupoval prezident.

    Podezřelý byl nakonec propuštěn a případ zůstal nevyřešený. V současné době už promlčecí lhůta uplynula a za vraždu teprve jedenáctileté holčičky už pachatel není trestně odpovědný.

    Video  Za katrem: Tělo Haničky (†11) našli mezi odpadky. Její vražda zůstává roky nevyřešená.  - Blesk TV Jedlíčka Chebotareva
    Video se připravuje ...

  • 3.Zavražděná a znásilněná Lucie

    Lucie Vinarská (†20) z Ostravy oslavila 13. prosince 1997 s rodiči svůj svátek a pak odešla za kamarády. Vydala se s nimi do rockového klubu Sklep, kde byla podle svědků asi do tří ráno.

    Pak se po ní slehla zem. Dívka už domů nedorazila. O den později našel její tělo pejskař v lesním porostu u Proskovic. „Myslel jsem, že je to umělá figurína, jak byla bílá. Sáhl jsem na ni. Byla studená. Už se jí nedalo pomoci,“ popsal v minulosti nálezce těla.

    Dívka byla uškrcená a znásilněná. Kriminalisté se případem intenzivně zabývali a v průběhu let vyslechli více než 1100 osob, některé dokonce opakovaně. Mnoha lidem byly odebrány vzorky DNA. Bohužel se ani tak nepodařilo vraha Lucie najít. I přesto, že se policie k případu opakovaně vracela, pachatele nenašla.

    Krátce před promlčením vraždy to kriminalisté zkusili znovu. Zveřejnili výzvu s žádostí o pomoc, bohužel je svědci na správnou stopu nepřivedli. „Prověřili jsme řadu skutečností. Bohužel zatím bez výsledku zjištění konkrétního pachatele,“ řekla v roce 2017 policistka Gabriela Holčáková.

    Podívejte se na policejní prohlášení, zveřejněné krátce před promlčením Luciiny vraždy:

  • 4.Podnikatele Vrbu zabili nájemní vrazi?

    Případ byl u ledu necelých 20 let. Případ byl u ledu necelých 20 let. | Policie ČR

    Podnikatele Jiřího Vrbu našli rozstříleného v jeho vlastním mercedesu v pražské Michli 21. listopadu 1993. Pachatel na něj vypálil osmnáct ran ze samopalu Škorpion. Střely zasáhly především horní část těla. 

    V devadesátých letech se tímto případem zabývali kriminalisté asi rok a půl. Bohužel se jim nepodařilo nalézt dostatek důkazů, aby mohli někoho z vraždy obvinit. Případ byl proto odložen. O dvacet let později, pouhý měsíc předtím, než by došlo k promlčení, to vypadalo, že nakonec dojde k objasnění. 

    Případ totiž převzal tým elitních vyšetřovatelů Tempus, který obvinil z nájemné vraždy čtyři muže. Policisté uvedli, že se jim podařilo najít svědka, který se po letech přestal bát a promluvil. Tvrdil, že se jednalo o nájemnou vraždu a pachatelé měli za zastřelení Vrby dostat 100 tisíc korun.

    Tento svědek ale následně dorazil k soudu pod vlivem alkoholu, a nebyl tak dostatečně důvěryhodný. Trest tak nakonec nepadl a všichni čtyři obvinění byli zproštěni obžaloby pro nedostatek důkazů. 

  • 5.Tělo Luboše vylovili po letech v Orlíku

    Tělo muže leželo v hloubce 18 metrů, policisty na ně upozornil speciálně vycvičený pes. Tělo muže leželo v hloubce 18 metrů, policisty na ně upozornil speciálně vycvičený pes. | DonArt production, archiv rodiny, PČR

    Otec dvou dcer Luboš Novák (†46) odešel 1. května roku 2000 na obchodní schůzku. Pak se po něm slehla zem. Spolu s ním zmizelo i porůznu vypůjčených šest milionů korun určených pro transakci, která měla muži údajně vynést velký zisk.

    Když se Luboš nevrátil, rodina si o něj začala dělat veliké starosti. „Něco takového se nikdy nestalo, že by nepřišel,“ popsala před třemi lety Blesku Zuzana, jedna z dcer pana Luboše. V době, kdy její táta zmizel, bylo Zuzaně osmnáct.

    Blízcí se obrátili na policii, ale tam jim údajně nepomohli a zmizení nikdo nešetřil. Matce a dívkám se pak začali ozývat lidé, od nichž si Luboš půjčil peníze, a chtěli je zpět. 

    Po čtyřech letech byl otec prohlášen za mrtvého. Později ale vyšlo najevo, že Luboše zřejmě zavraždili dva známí a právě kvůli penězům. Jeden z nich se s tím měl údajně svěřit manželce. Od soudu ale dva obžalovaní odešli bez trestu. Tělo se totiž nenašlo. 

    V lednu roku 2014 přišel zvrat. Kriminalisté našli pod šumavským Otavským mostem během pátrání po jiné osobě tělo Luboše Nováka. Soudkyně ale po nálezu těla odmítla případ znovu otevřít. 

    Jako argument soudkyně uvedla blížící se konec promlčecí lhůty. 

  • 6.Vražda krále podsvětí

    Antonín Běla (vpravo) s Pavlem Šrytrem v době, kdy mu dělal ještě jako mladík řidiče. Antonín Běla (vpravo) s Pavlem Šrytrem v době, kdy mu dělal ještě jako mladík řidiče. | Jakub Poláček

    Antonín Běla v 80. a především 90. letech kraloval českému podsvětí. Měl významné kontakty a dokázal toho mnoho ovlivnit. V souvislosti s jeho činností se hovoří i o vraždách na zakázku. Běla je také často spojován s vraždou policisty Jiřího Velíška (†24) v roce 1974. Tu se mu ale nikdy nepodařilo prokázat.

    Jeho manželka Marie později tvrdila, že její manžel byl pouze obchodník a do žádné nelegální činnosti zapojen nebyl. 

    Běla byl zavražděn 14. dubna roku 1996. Do jeho vily v Úvalech vtrhla skupinka mužů. Ti spoutali jeho dceru a čekali, až se Běla vrátí domů. Pachatelé na něj pak vystřelili asi 40 kulek a minimálně 22 jich trefilo cíl. Byl na místě mrtvý. Spekulovalo se, že si nájemnou vraždu objednal jiný mafiánský boss František Mrázek. Prokázat se to ale nikdy nepodařilo.

    Z vraždy Antonína Běly byli podezřelí Pavel Š. a Ján K., který v minulosti u Běly pracoval a byl v té době známým bodyguardem podnikatelů. Klíčová svědkyně z místa činu však později změnila svojí výpověď a Pavel Š. a Ján K. byli v roce 2017 zproštěni obvinění.

  • 7.Galerie:

bullshit ( 20. března 2023 12:54 )

Zločin vraždy by měl být nepromlčitelný...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání