Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Děsivá hladovějící sekta má na svědomí 112 lidských životů: Některým obětem chyběly orgány!

Video se připravuje ...
Autor: ČTK - 
9. května 2023
19:15

Pitva 112 dosud nalezených těl obětí keňské hladovějící sekty ukázala, že některým z nich chyběly orgány. Informoval o tom v úterý list The Guardian. Většina mrtvých jsou děti a ženy. Keňský ministr vnitra Kithure Kindiki je týž den označil za „oběti vysoce organizovaného zločinu“. Keňské úřady pokračují v exhumacích poté, co je minulý týden přerušily kvůli špatnému počasí. Pohřešovaných jsou podle agentury Reuters stovky.

Členové sekty nazývané Good News International Church hladověli ve víře, že se tak dostanou do nebe a „setkají se s Ježíšem“. Keňské úřady ode dneška pokračují v pátrání po dalších obětech v lese Shakahola na východě Keni, kde sekta sídlila. Její vůdce Paul Makenzi (někdy psaný Mackenzie) byl zatčen 14. dubna, když úřady obdržely informace o mělkých hrobech s nejméně 31 těly jeho následovníků.

Většina obětí „Masakru v lese Shakahola“, jak je tragédie v Keni nazývaná, zemřela na vyhladovění. Někteří lidé, včetně dětí, byli ale podle hlavního vládního patologa Johansen Oduora biti, udušeni nebo uškrceni. Ze soudních dokumentů zveřejněných v pondělí podle listu The Guardian rovněž vyplývá, že některým z nich byly odebrány orgány.

„Předpokládáme, že obchod s lidskými tělesnými orgány byl dobře koordinovaný a podílelo se na něm několik aktérů,“ uvedl hlavní vyšetřovatel Martin Munene.

Následovníci hladovějící sekty podle keňských činitelů zaslali „velké obnosy peněz“ plynoucí z prodeje jejich majetku na účty pastora Ezekiela Odery. Toho policie zatkla minulý měsíc kvůli podezření z masové vraždy svých vlastních stoupenců. Keňské úřady se dosud podle Reuters k nálezu těl obětí nevyjádřily. Ve čtvrtek nairobský soud propustil Oderu na kauci a nařídil zmrazení jeho více než 20 účtů po dobu 30 dnů.

Video  Tokijské metro smrti. Při zamoření sarinem zahynulo 13 lidí. Vůdce sekty chtěl rozpoutat třetí světovou válku.  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání