Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Děsivé zjištění o střelci (13) z Bělehradu: Otec ho nelegálně učil střílet! Chlapec popravil osm spolužáku

Autor: pma, inf - 
7. května 2023
13:09

Při středeční střelbě v srbské základní škole Vladislava Ribnikara v bělehradské čtvrti Vračar přišlo o život osm žáků a pracovník ostrahy. Pachatelem hrůzného činu je školák Kosta K (13)., který zaútočil legálně drženou zbraní svého otce. Podle srbského deníku Blic brával otec Vladimir K. svého syna do střeleckého klubu, což tamní zákony nezletilým zakazují.

Srbskem otřásla v polovině tohoto týdne tragédie, kterou ve své historii země nepamatuje. Teprve třináctiletý školák Kosta K. vstoupil ve středu ráno do budovy základní školy Vladislava Ribnikara vybavený dvěma zbraněmi a čtyřmi molotovými koktejly. Nejprve teenager zastřelil pracovníka ostrahy a poté vstoupil do učebny dějepisu. Tam zastřelil osm spolužáků a několik dalších velmi vážně zranil.

Nejednalo se zřejmě o krátkodobý zkrat, chlapec si celý masakr dopodrobna naplánoval. Policie u něj později našla i seznam žáků, které chtěl zastřelit a přesný rozpis toho, kde se kdy bude konkrétní žák vyskytovat.

Otec porušoval zákon

Po činu navíc sám chlapec zavolal na policii a popsal, že zastřelil několik svých spolužáků. Na místo se okamžitě vydala zásahová jednotka a střelec zůstává pod dohledem psychiatrů.

Srbská média krátce po činu uváděla, že Kosta K. střílel dvěma legálně drženými zbraněmi svého otce. Podle deníku Blic má otec ve zbraních velkou zálibu. Sám syna učil, jak zacházet se zbraní, bral ho na airsoft a dokonce ho s sebou bral i do střeleckého klubu. To ovšem dělal nelegálně, protože srbské zákony neumožňují takto mladým lidem podobná místa navštěvovat.

Dvě střelby během dvou dní 

Otec střelce je společně s chlapcovou matkou ve vazbě. Podle právníka Nikoly Ristoviće hrozí Vladimiru K. až dvanáct let odnětí svobody.

Nejedná se přitom o jedinou tragédii, ke které v Srbsku v posledních dnech došlo. Jen den po masakru na základní škole v Bělehradu zabil teprve jednadvacetiletý střelec Uroš B. u města Mladenovac osm lidí a 14 dalších zranil. Nejmladší oběti bylo 15 let. V pátek dopoledne policie útočníka zadržela.

Video  Masakr v Beslanu  - Videohub
Video se připravuje ...

 

trintin ( 7. května 2023 14:24 )

Sám syna učil, jak zacházet se zbraní?? Znáte u nás myslivce, který nenechal z pušky vystřelit své děti? Autorky článku zjevně přehánějí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání