Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Válka Mornštajnové s umělkyní Toy Box graduje: Dědův penis a výsměch šéfredaktorovi!

Aktualizováno -
3. května 2023
10:09
Autor: VaB - 
2. května 2023
18:10

Inspirovala se známá česká spisovatelka Alena Mornštajnová traumatizující zkušeností zneužité umělkyně Toy Box? Podle výtvarnice tomu mohou napovídat některé povědomé detaily. Nakladatelství Host ale jako oběť označuje hlavně spisovatelku. S umělkyní Klárou Tellnerovou se chtějí sejít a celou situaci s možným plagiátorstvím probrat. Toy Box nabídku pojala po svém a ze šéfredaktora si "vystřelila". 

Před nedávnem vydala spisovatelka Alena Mornštajnová svůj další román Les v domě. Kolem knižní premiéry se ale strhla vášnivá diskuze o tom, zda se jedna z nejčtenějších českých spisovatelek neinspirovala opravdovým případem ilustrátorky Kláry Tellnerové, známé pod přezdívkou Toy Box.

Nakladatelství: Oběť je Mornštajnová

O nešťastné situaci informovala sama Tellnerová na svém instagramu. Tam se odvolávala na lidi, kteří knížku četli, a připomínala jim její příběh o sexuálním zneužívání. Umělkyni sexuálně zneuctil její nevlastní děda. „Ano, skutečně to podle mne vypadá, že naše aktuálně nejprodávanější spisovatelka exploatovala (zneužila – pozn. red.) příběh toho, jak jsem byla zneužitá v dětství nevlastním dědečkem a použila to jako hlavní motiv nové knihy Les v domě,“ popsala Toy Box.

K situaci se teď v obsáhlém textu vyjádřilo i nakladatelství Host. To zastupuje spisovatelku Mornštajnovou. Ve svém textu popisovalo, že by považovalo za samozřejmost se s Toy Box sejít a vysvětlit si, co se stalo. „Stále doufám, že to ještě bude možné. I přesto, že v tomto nesmyslném sporu se cítíme oběťmi úplně všichni. Je jí Alena Mornštajnová a její kniha, na které toto falešné obvinění stejně ulpí, literatura, jíž je upíráno právo být uměním a inspirovat se čímkoliv a svobodně skutečnost přetvářet, a zřejmě se jí cítí být i sama Toy Box, která se kvůli nepochopení a nešťastné interpretaci domnívá, že jí bylo něco ukradeno,“ napsal šéfredaktor Miroslav Balaštík.

Podezřelé podobnosti?

Spisovatelka uvedla, že příběh nezneužila, ale že ho slyšela z vyprávění. Z následné rešerše pak prý zjistila, že podobných případů je mnoho, jen se o nich nemluví. Je proto podle ní dost možné, že jí příběh Tellnerové vyprávěl někdo třetí. Článek o zneužití měl vyjít ve stejném roce, ve kterém začala vznikat kniha.

Tellnerová se dále odvolává na to, že je v knize několik podobných motivů, na kterých staví i samotný knižní příběh. Je to například dvougenerační domek, dědeček, pach nebo přízračný les. Pokud jde o domek, ten v příběhu Toy Box nehraje podle Balaštíka významnou roli, v knize je tomu ale opačně.

Největší pozornost má právě slovo „les“, které je i v názvu románu. „V článku Toy Box je místem zneužívání les, konkrétně tři srostlé stromy, v románu funguje les jako obecný archetyp ohrožení a nebezpečí,“ popsal šéfredaktor. Uvedl také, že celky v příběhu Tellnerové a knihy Mornštajnové jsou natolik odlišné, že se nemůže jednat o plagiátorství.  

Komiksové setkání

Na celou záležitost a text nakladatelství reagovala Toy Box vcelku vtipně, stejně tak i na možné setkání s Balaštíkem. „Nemám úplně času nazbyt, v pět mám vernisáž v Jihlavě, tak je to trochu výtvarně nedotažené," popisuje na svém webu. V článku jsou pak komiksové obrázky, ve kterých popisuje, jak by schůzka mohla vypadat. 

Video  Trauma spojené se znásilněním může mít dalekosáhlé a velmi vážné následky  - Videohub
Video se připravuje ...

 

fany22 ( 4. května 2023 13:18 )

Ale já nenapsala, že jste kulturně zaostalý. Jen nesouhlasím s Vaším výrokem, že celá kauza vznikla jen pro zviditelnění autorek. Vůbec Vás nenapadá, že Mornštajnová je celou kauzou poškozena (ať už právem nebo neprávem), takže Váš závěr kulhá. Pro mnoho lidí je teď méně důvěryhodná a mnoho lidí si taky knihu už nekoupí a nepřečte, protože zápletka je už vyzrazena. (Ještě bych dodala, že já jsem z ní taky byla lehce zklamaná, ale to už je jiné téma.)
A nakonec - O Mornštajnové jste nikdy neslyšel a nic od ní nečetl, vážně nic proti tomu, není to povinné, pak ale Vaše zhodnocení, že je to Červená knihovna, kulhá. Mornštajnová, v současné době asi naše nejčtenější autorka, prodala už přes půl milionu knih, a např. její nejúspěšnější román je přeložen do 14 jazyků.

Yarda ( 4. května 2023 08:52 )

Proč bych měl být vedle? Já čtu zase jiné knihy a Červenou knihovnu nechávám těm co je to baví. Ale když bulvár o někom napíše, že je to známá osobnost a já jsem o tom dotyčném nikdy neslyšel, tak mi připadá, že mi někdo vnucuje, že když tu osobnost neznám, jsem kulturně zaostalý.

fany22 ( 3. května 2023 17:33 )

To jste tedy vedle.A. Mornštajnová je jedna z nejúspěšnějších současných autorek, napsala myslím už šest knih (kromě Listopádu jsem četla všechny), a o pozornost se skutečně rvát nemusí. Nejvíc oceňovaná je asi Hana, která byla přeložena do mnoha jazyků.
Pravdu o tom, jak to bylo s inspirací v tomto případě, se asi nedozvíme. Ale řekla bych, že tahle kauza AM spíš poškodí.

veselabublinka ( 3. května 2023 17:11 )

Toy Box kdo to je? Nikdy jsem o ní neslyšela! Bohužel Toy Box není první ani poslední které se to stalo.

Rooza ( 3. května 2023 16:49 )

Já zase nikdy neslyšela o kreslířce Toy Box. Navíc její příběh, i když je to velmi smutné říct, není ojedinělý. Bohužel tyhle věci se stávají a ne jen dívkám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání