Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ivanu Trumpovou vyšetřovala FBI: Podezřelá emigrace a styky s ruskými mafiány!

Autor: pma, ČTK - 
11. dubna 2023
17:53

Slavnou českou rodačku a exmanželku někdejšího prezidenta USA Donalda Trumpa Ivanu Trumpovou (†73) vyšetřoval Americký federální úřad (FBI). S informací přišla před nedávnem americká agentura Bloomberg. Té se podařilo získat 190 z celkových 900 stran vyšetřovacího spisu. Vyšetřovatelé zkoumali ženiny vazby na známého československého spisovatele Jiřího Muchu nebo ruské mafiány.

Ivana Trumpová se ještě jako Zelníčková narodila ve Zlíně, tehdejším Gottwaldově. V mládí závodně lyžovala, živila se jako modelka a později po sňatku s Alfredem Winklmayrem, díky kterému získala rakouské občanství, legálně emigrovala na Západ. Tam se seznámila s úspěšným podnikatelem Donaldem Trumpem, za kterého se v roce 1977 provdala a přivedla s ním na svět tři potomky – syny Donalda juniora, Erica a dceru Ivanku.

Americká agentura Bloomberg informovala, že právě Ivanina emigrace se stala předmětem vyšetřování Amerického federálního úřadu (FBI). Vyšetřovatelé dostali za úkol v několika zemích zjišťovat okolnosti ženina přesunu na Západ z tehdejšího Československa. Členy FBI taktéž zajímaly styky s osobami, jejichž jména byla ve zveřejněné části spisu označeného jako „tajná“.

Pochybné styky s ruskými mafiány? 

Tip na vyšetřování, které trvalo nejméně dva roky, získala FBI na základě informací nejmenovaného „důvěryhodného zdroje“. Zveřejněná část spisu poukazuje podle Bloombergu na to, že FBI prověřovala možné Ivaniny vazby na spisovatele Jiřího Muchu, který byl napojený na československou rozvědku a domlouval fiktivní sňatky.

Úřad dále prověřoval, za jakých okolností se Ivana Trumpová v červnu 1990 setkala ve své rodné vlasti s československým prezidentem a bývalým disidentem Václavem Havlem.

Vyšetřování bylo sice ve stejném roce uzavřeno, nicméně britský deník Daily Mail upozorňuje, že některé části ze zveřejněného spisu byly z konce 90. let nebo počátku 21. století. V té době probíhalo i vyšetřování ženiných styků s ruskými mafiány, kteří měli být zapleteni do vraždy dvou burzovních makléřů.

Obviněna nebyla

FBI pro americkou agenturu potvrdila, že některé dokumenty z vyšetřování byly zničeny a že „stovky“ z nich byly přezkoumávány jinými vládními agenturami. Bloomberg zdůrazňuje, že rodačka ze Zlína nebyla obviněna z žádného protiprávního jednání. Prvních 190 z celkových 900 stran vyšetřovacích spisů Bloomberg získal v minulém týdnu. Zbytek stran by FBI mohla podle agentury uvolnit příští měsíc.

Po rozvodu s Donaldem Trumpem, který FBI mimochodem taktéž prověřovala, byla Ivana Trumpová sama úspěšnou podnikatelkou a hoteliérkou, kterou znali lidé po celém světě, a patřila mezi hvězdy americké smetánky. V červenci loňského roku Trumpová zemřela ve věku sedmdesáti tří let na následky pádu ze schodů ve svém domě v New Yorku.

Video  Pohřeb Ivany Trumpové.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

 

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání