Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vlk Bubla se pohybuje kolem Jáchymova? Záchranáři instalují fotopasti, mezitím sklízí kritiku

Autor: VaB - 
28. února 2023
13:18

Zachráněný a následně vypuštěný vlk Bubla je bez speciálního obojku ztracen? Záchranáři z Drosery Bublava dostávají kusé informace o tom, kde by se šelma mohla pohybovat. Naposledy ho například viděli u Jáchymova. Zároveň se ale objevují lidé, kteří zvířecí záchranáře obviňují z toho, že za získané peníze od lidí nepostavili speciální výběh a vše si nechali.

Není tomu tak dávno, co se ohledně zachráněného vlka Bubly řešilo, kde aktuálně je. Ochránci přírody ze stanice Drosera Bublava totiž zjistili z informací od myslivců a lidí, kteří šelmu potkali, že údajně strádá. Zvíře mělo být podvyživené, hubené a o samotě bez své smečky.

Vydali se proto do terénu vlka hledat, zkontrolovat a případně ho odchytit a zachránit. Zvíře mělo tou dobou ještě telemetrický obojek, který na něj umístila Mendelova univerzita v Brně. „Vlka chceme hlavně zmonitorovat, vidět, jak na tom je. Od myslivců a lesáků máme fotografie, na kterých vypadá opravdu špatně. Podle nich shodil až patnáct kilo,“ popsal začátkem února pro Blesk Vladimír Tomáš Smolík ze záchranné stanice. Univerzita s nimi ale nekomunikovala a o jeho výskytu jim nepředávala žádné informace. Podrobně jsme o tom psali zde.

Obojek pak podle Petra Koreluse z Bublavy přestal fungovat. „Po selhání obojku jsme zatím bez jakékoliv ověřitelné a podložené zprávy o pozorování Bubly,“ popsal Korelus. Občas se k nim dostane informace „neurčitého“ původu o tom, jak na tom vlk je. „Tou poslední, o které vím, je z víkendu, kdy po ránu přeběhl samostatný vlk silnici u abrtamské zatáčky (v Jáchymově pozn. red.), bohužel opět jen z druhé ruky a bez jasného důkazy, že se jedná o Bublu,“ dodává.

Ještě před tím, než se telemetrický obojek porouchal, z něj získali data, podle kterých se teď pokusí vytipovat místa, na které umístí fotopasti. „Samozřejmě budeme rádi za každou zprávu, pokud možno z přímého pozorování, když Bublu někdo náhodou zahlédne. Tolik k situaci, která momentálně je a radost nám nedělá,“ dodal Korelus.

Kritika neprávem?

Koreluse a celou Droseru Bublava zřejmě trápí lidé, kteří je kritizují za to, že prý výběh pro vlka a další zvířata nepostavili a peníze ze sbírky „skončily bůhví kde“. „Co k tomu dodat, snad jen vylezte ze své anonymity a přijeďte se na Bublavu osobně podívat a přesvědčit a rovnou se i zeptat, jak je to i s těmi „zašantročenými korunami“,“ vzkazuje Korelus. 

I z jejich starších příspěvků přitom vyplývá, že výběh se podařilo postavit. „Další věc, žádné peníze ze sbírky nebyly použity na projekt sledování vlka telemetrickým obojkem, vše spojené s obojkem bylo v režii Mendelovy univerzity,“ zakončil ochranář.

Jak šel s vlkem čas

24. září: Vlka Bublu srazilo u Horní Blatné na Karlovarsku auto, řidič zřejmě ujel. Nehybně ležící zvíře objevili houbaři. Ujali se ho odborníci z Drosery Bublava.

5. října: Zraněný vlk, který se nemohl postavit na zadní, prodělal operaci kyčlí. A začal se zotavovat.

21. ledna: Bublu, jak šelmu pojmenovali, vypustili do přírody. Před tím se na jeho léčbu podařilo vybrat statisíce korun.

Video  Vlka Bublu zachytila kamera v místě, kde procházela jeho mateřská smečka  - Hnutí DUHA, šelmy.cz
Video se připravuje ...

Rooza ( 28. února 2023 20:48 )

To je hrozný. Chudák vlk. 😢

Rooza ( 28. února 2023 20:45 )

👍👏👍

otrusnik ( 28. února 2023 18:54 )

Slibovalo se , že ho dají do nějaké ZOO a proč ho tedy vypouštěli do volné přírody?

naidka ( 28. února 2023 15:26 )

Děkuji za odpověď. Je smutné, že o osudu Bubly rozhodoval někdo od zeleného stolu, kdo nemá o přírodě ani šajna. A důvod nesdělili? Doufejme, že to dobře dopadne, když se nějakého případu chopí tisk, nevěstí to v překrucování informací nic dobrého.

vs40 ( 28. února 2023 15:06 )

Bohužel to nebylo rozhodnutí pracovníků záchranné stanice Drosera Bublava , ale "odborníků" z Mendelovy university Brno a Ministerstva životního prostředí ,p.Smolík nevrhoval vypuštění vlka Bubly až na jaře , ale o vypuštění už bylo rozhodnuto a posvěceno MŽP,pracovníci záchranné stanice byli informováni o rozhodnutí a museli uposlechnout nařízení.

Zobrazit celou diskusi