Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Případy 1. oddělení jsou u konce: Šokující náhrada za Kozáka?!

Autor: pma - 
29. listopadu 2022
05:00

Úspěšný kriminální seriál Případy 1. oddělení v pondělí večer skončil. Česká televize odvysílala poslední třináctý díl s názvem Trik. V tom diváci naposledy uviděli vyšetřovatele pražské mordparty, ale v komparzních rolích si tam zahráli i sami tvůrci seriálu.

Posledním dílem divácky oblíbeného kriminálního seriálu Případy 1.oddělení byla epizoda Trik. V té pražská mordparta řešila původně zmizení a následnou vraždu majitele pražského autobazaru v Hloubětíně.

Skutečný případ se odehrál v roce 2011, kdy Petr Němec zastřelil svého kamaráda Daniela K., kterému dlužil peníze. Ve skladu pneumatik vlastníka autobazaru několikrát postřelil a následně uložil do igelitové fólie a zakopal u obce Sedlčánky na východ od Prahy. Soud vrahovi v roce 2012 udělil trest odnětí svobody v trvání 18 let.

V seriálu se znovu objevila Orlická přehrada

Celým posledním dílem se promítá odchod šéfa pražské mordparty Tomáše Kozáka (Ondřej Vetchý), který si vybírá poslední dny dovolené a připravuje se na to, co ho po odchodu od policie čeká. „Čím víc vražd řešíš, tím víc míst (činu, pozn.red.). Mají nad tebou moc,“ popisuje Kozákovi vlastní pocity bývalý major Václav Plíšek (Bolek Polívka). Na Kozákův dotaz, zda se těchto pocitů i po odchodu od policie dá někdy zbavit, odpovídá prostě. „Z hlediska duševní hygieny bys měl ty bolavý, nostalgický místa vynechat,“ poradil Plíšek na rybách odcházejícímu šéfovi pražské mordparty. Na tom by asi nebylo nic zvláštního, kdyby scéna nebyla natočena u Orlické přehrady a před oběma kriminalisty se netyčil slavný Žďákovský most.

Právě v těch místech se natáčel například pátý díl druhé série s názvem Tělo. Ten pojednával o skutečném případu z roku 2007, kdy Vladimír Mikuš zavraždil svoji spolupracovnici a milenku v jedné osobě. Na ženu tehdy zaútočil na schůzce. Spoutal ji drátem, lepící páskou přítelkyni přelepil nos a ústa a když se žena udusila, strčil ji v igelitovém pytli do bedny. Tu zatížil kameny a hodil do přehrady, která ženiny ostatky vyplavila až po několika měsících. Pachatel tehdy od soudu odešel s odnětím svobody na 14 let, svůj trest si řádně odpykal.

Policejní slib skládají i tvůrci seriálu

V posledním třináctém díle se ale mimo známých hereckých tváří objevili i

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání