Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Ralsku havarovalo malé letadlo: Jeden člověk nehodu nepřežil

Aktualizováno -
12. listopadu 2022
19:52
Autor: ČTK - 
12. listopadu 2022
16:32

Jeden člověk zahynul v sobotu odpoledne při havárii malého letadla v Ralsku na Českolipsku. Utrpěl zranění neslučitelná se životem, záchranáři už mu nemohli pomoci, řekl to mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev.

„Přibližně v 15:15 jsme od hasičského záchranného sboru přijali oznámení o možném pádu letadla v prostoru obce Ralsko – Hvězdov. Po vypátrání letadla bylo zjištěno, že se jedná o třímístný ultralight zatím nezjištěného typu. V troskách jsme objevili jedno tělo bez známek života, jehož identifikací se budeme nadále zabývat,“ doplnila krajská policejní mluvčí Adéla Fialová.

Video  Tragická havárie malého letadla v Ralsku  - Hasiči Mimoň
Video se připravuje ...

Na místo nehody vyjely jednotky z prvního stupně požárního poplachu. „Požár zlikvidovaly pomocí vysokotlakého vodního proudu. Co se stalo, zatím nevíme,“ řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jakub Sucharda.

Na místo události byl povolán pracovník Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

 

pjotri ( 12. listopadu 2022 20:29 )

Ještě bych dodal, že hmotnostní limity se posouvají nahoru, pokud je UL vybaven záchranným systémem (raketovým padákem), a to na 472,5kg. Jak je to u ELSY nevím, nikdy mě to nezajímalo.

pjotri ( 12. listopadu 2022 20:26 )

Můžu se upřímně zasmát? Pak tedy "haha"! Proč? Prostě proto, že něco, jako TŘÍMÍSTNÝ ultralight NEEXISTUJE! UL smí být, podle leteckého zákona, maximálně dvojmístný a jednomotorový. Kategorie je dále definována hmotností do 450 kg vzletové, resp. 560kg u kategorie ELSA a minimální rychlostí letu, která nesmí být vyšší, než 65km/h (pokud to spadne už při 70 km/h, není to UL, přestože to splňuje ostatní podmínky. Pokud to váží třeba 800kg, ale zvládá to let rychlostí 65km/h, není to UL, pokud to splňuje rychlost i hmotnost, ale je to třímístné, není to UL.. atd). Soudruh redaktor by si mohl něco přečíst, než začne chrlit něco "odborného". Howgh!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání