Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Italská Marmolada, francouzské Alpy nebo rakouský Grossglockner: 139 mrtvých Čechů v zahraničí za jedinou sezonu!

  • Autor: pma,ČTK,jžk - 
    7. 11. 2022
    09:52

    Každý rok zemřou v zahraničí desítky Čechů, nejčastěji při horské turistice, kdy dojde během pár vteřin k neštěstí. Podle informací ČTK v letošní letní turistické sezoně zahynulo v zahraničí 139 Čechů, což je dosud nejvyšší počet. Přinášíme vám výběr  případů, při kterých v posledních letech došlo k úmrtí Čechů v zahraničí.

  • 1.Dosud nejvyšší počet

    Ilustračná foto Ilustračná foto | Blesk:Jiří Nováček

    V letošní letní turistické sezoně zahynulo podle ČTK v zahraničí 139 Čechů, což je dosud nejvyšší počet. Narostl i počet obětí trestných činů v cizině na občanech České republiky.

    Těch se stalo 330. Podle Ministerstva zahraničních věcí muselo být také za rok 2022 v zahraničí hospitalizováno 90 Čechů.

    Nejnavštěvovanější zemí bylo tradičně Chorvatsko, kam zamířilo téměř 900 tisíc Čechů. „Kromě tradičně oblíbených destinací jako Španělsko, Itálie, Egypt, Turecko nebo Bulharsko v posledních letech roste zájem také o Polsko, které láká kromě dovolených také na nákupy,“ doplnilo Ministerstvo zahraničních věcí.

    Bezesporu nejtragičtějším rokem byl rok 2007, kdy se celkový počet obětí vyšplhal na 497. Podle experta se to děje částečně i kvůli tomu, že mnozí z Čechů nehledí na nástrahy zážitkových pobytů, které jsou v posledních letech oblíbenější než ty odpočinkové. „Nejsou si mnohdy vědomi rizik a nejsou trénovaní na to, do čeho se pouštějí,“ řekl v minulosti pro Blesk místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

  • 2.5. července 2021

    Rakouské Alpy - ilustrační foto Rakouské Alpy - ilustrační foto | Profimedia

    Devětapadesátiletá Češka zahynula při horské túře v rakouské spolkové zemi Salcbursko, když se zřítila asi ze čtyřicetimetrové skalní stěny. Na místo přivolaní záchranáři už mohli jen konstatovat smrt.

    Důchodkyně přišla o život v nejobtížnější pasáži výstupu na náhorní plošinu Postalm u obce Strobl. Na cestu se vydala společně se svým manželem a dalším párem, později se však od skupiny oddělila a rozhodla se zajištěnou cestu obejít po turistické stezce.

    Když se žena hodinu neobjevila, začali ji společníci hledat. Našli ale jen její tělo, bezvládně ležící v korytě potoka Russbach. Záchranáři, kteří přiletěli vrtulníkem, ji už jen přepravili do údolí.

  • 3.17. srpna 2021

    Marketingový šéf IKEA Michal Kroupa byl vášnivým horolezcem. Marketingový šéf IKEA Michal Kroupa byl vášnivým horolezcem. | reprofoto Facebook Michala Kroupy

    Těla dvou českých horolezců byla nalezena na úpatí hory Täschhorn ve Švýcarsku poté, co se 14. srpna zřítili z výšky několika set metrů. Naposledy o nich jejich příbuzní slyšeli, když jim z horského střediska oznámili záměr vylézt na horu, o pár dní později proto nahlásili jejich zmizení.

    Ještě v ten den vyprostili záchranáři jejich těla za pomocí vrtulníku. Jeden z mužů byl později identifikován jako Michal Kroupa, marketingový ředitel IKEA. „Zemřel u toho, co miloval, tu jiskru v oku, kterou měl, když šlapal po kopci, jen máloco vysvětlí, a když mohl, tak toto štěstí sdílel se mnou,“ uvedla tehdy jeho partnerka Petra Chovancová. 

    Soustrast tehdy vyjádřila i generální ředitelka společnosti IKEA Mounia El Hilali. „Michal byl veliký nadšenec, rád posouval limity jak v práci, tak i v soukromí. Byl to vlivný lídr s vášní pro IKEA. Byl chytrý, velmi pečlivý a pracovitý. Bude nám velmi chybět, ale jeho odkaz bude nadále pokračovat,“ napsala.

  • 4.21. srpna 2021

    Švýcarské alpy - ilustrační foto Švýcarské alpy - ilustrační foto | Reuters

    Další český turista, který ve Švýcarsku zahynul, byl 44letý muž, který se snažil o sestup kaňonem v oblasti Ticino. Nad touto částí Alp zrovna řádila bouřka, když zmizel pod hladinou říčky Riale di Lodrino nedaleko města Bellinzona.

    Jeho dva společníci okamžitě přivolali záchranáře, tělo nešťastníka však našli až o hodinu později. Podle švýcarských médií se jednalo už o druhého člověka, který to léto zemřel v daném kaňonu nad údolím řeky Ticino.

  • 5.10. října 2021

    V pohoří Malá Fatra na Slovensku zemřel sedmašedesátiletý český turista. V pohoří Malá Fatra na Slovensku zemřel sedmašedesátiletý český turista. | Horská záchranná služba

    Na turistické stezce v Malé Fatře na Slovensku zkolaboval turista (†67), a i když se mu snažili pomoci kolemjdoucí a přivolaní záchranáři, starší muž nakonec zemřel.

    Incident ohlásili na tísňovou linku horské záchranné služby turisté, kteří nalezli muže v bezvědomí ležícího na stezce z Vrchopodžiar do sedla mezi horami Velký a Malý Rozsutec. Tato oblíbená turistická trasa vede nedaleko obce Terchová na severu Slovenska.

    U důchodce nebyly zjištěny základní životní funkce, kolemjdoucí proto následovali telefonních pokynů horské záchranné služby a začali muže resuscitovat. V oživování pokračovali i na místo přivolaní horští záchranáři, jejich úsilí však bylo marné.

  • 6.23. ledna 2022

    Hora Wendelstein Hora Wendelstein | Profimedia

    Tělo 41letého muže nalezl lyžař na hoře Wendelstein v bavorských Alpách. Podle místní policie se jednalo o českého občana, který dlouhodobě bydlel v Horním Bavorsku. Vyšetřovatelé uvedli, že zemřel při pádu způsobeném nešťastnou náhodou.

    Na místě zasahovali speciálně vyškolení policisté a členové horské záchranné služby, kteří museli tělo mrtvého dostávat z hory za nepříznivých podmínek. Nebožtíka nakonec záchranáři dopravili ke stanici ozubnicové dráhy, odkud ho do údolí odvezl vlak.

  • 7.6. července 2022

    Z italského masivu Marmolada se utrhla ledovcová lavina. Z italského masivu Marmolada se utrhla ledovcová lavina. | Reuters/GUGLIELMO MANGIAPANE

    V italských Dolomitech došlo na začátku července k masivnímu sesuvu půdy, který zapříčinil velký kus uvolněného ledovce. Na hoře Marmolada pod lavinou zemřelo 11 lidí, mezi nimiž byli i dva čeští občané.

    Dle tehdejšího zpravodajství ČT se jednalo o dva kamarády a adrenalinové nadšence Martina O. (†47) a Pavla D. (†48), po kterých zůstalo šest dětí. Do pátrání po obětech se zapojily drony i vrtulníky, které měly zařízení pro zachycení mobilního signálu. Kvůli nebezpečí dalších sesuvů však alpská záchranná služba zpočátku odmítla na místo poslat pátrací skupiny.

    Video Pád ledovce na vrcholu hory Marmolada v italských Alpách - Alpine-Adriatic Meteorological Society
    Video se připravuje ...

  • 8.17. července 2022

    Pohoří Ortles v italských Alpách Pohoří Ortles v italských Alpách | Profimedia

    Jen pár dní po tragédii zahynul v Alpách také český horolezec, který měl v plánu dobýt vrchol hory Ortles. Podle médií spadl asi z 400metrové výšky!

    Neštěstí se stalo v brzkých ranních hodinách chaty Payer, kterou jako mnoho jiných využil jako výchozí bod pro konečný výstup na vrchol hory vysoký 3905 metrů. I přes snahu horské služby, která si na pomoc přivolala vrtulník, byl nadšený turista nalezen až po smrti.

  • 9.28. července 2022

    Nejvyšší hora Rakouska Grossglockner Nejvyšší hora Rakouska Grossglockner | profimedia

    Další smrtelná nehoda postihla českého občana při sestupu z nejvyšší hory Rakouska Grossglockner. Muž (†53), který očividně sešel za tmy z horské cesty, se zřítil ze skalní stěny vysoké asi 300 metrů.

    Svého otce začala pohřešovat žena, která vypověděla, že se jí několik dní neozval. Měl vyrazit na túru z obce Fusch, z té se už ale nevrátil. Právě nedaleko vesnice se po krátkém pátrání, do kterého se kromě policie zapojila i horská služba s vrtulníkem, našlo tělo pohřešovaného.

  • 10.29. července 2022

    Pavla a Marek zahynuli v Alpách. Pavla a Marek zahynuli v Alpách. | Facebook/Nemocnice Nové Město na Moravě, p.o.

    Pátrání po Marku P. a Pavle M., kteří se nevrátili z dovolené ve Francouzských Alpách, mělo tragický konec. Pár ze Žďáru nad Sázavou se neozýval svým blízkým, ti se proto rozhodli zalarmovat policii. Vyšetřovatelé našli jejich mrtvoly na dně 30 metrů hluboké průrvy na hoře Barre des Écrins, kde se dostali do výšky zhruba 3900 metrů nad mořem.

    Dvojice Čechů byla naposledy viděna v úterý 19. července v Národním parku Écrins, pátrání záchranářů trvalo dva dny. V Česku zanechali dvě dcerky.

    Dva dny pohřešovaný turista (†69) byl nalezen bez známek života v slovenských Tatrách. Dle slov záchranářů se do hor vydal sám s nevhodným vybavením, které nestačilo na deštěm promočený terén. Důchodce se podle všeho zřítil během túry.

    Muže nalezl záchranářský pes v Malé Studené dolině, na místo přivolaný lékař mohl už jen konstatovat smrt. Zmizení nebožtíka nahlásil jeho kamarád, který odmítal za nepříznivého počasí podniknout výšlap, což mu nejspíše zachránilo život.

  • 11.8. srpna 2022

    Norská řeka Sjoa Norská řeka Sjoa | Profimedia

    Při sjezdu řeky Sjoa v Norsku zemřel český raftař, který se tam plavil s dalšími sedmi Čechy, ti skončili v péči záchranářů. Neštěstí se stalo na začátku srpna na jedné z řek, které jsou velmi populární mezi vodáky z celého světa a kam v létě míří i řada turistů z Česka.

    Podle policie dva rafty s osmi českými turisty sjížděly tok Sjoa. Plavidla se převrátila u vodopádu Ridderspranget. Sedm vodáků se podařilo zachránit, po osmém pak pátrali záchranáři za pomocí vrtulníku a dronu. Jeho tělo policie nalezla až po několika dnech a vylovila z vody několik kilometrů od místa, kde se člun převrátil. 

  • 12.Galerie

    Video  Tragické úmrtí českých turistů v horách  - Videohub
    Video se připravuje ...

krapotkin ( 7. listopadu 2022 10:56 )

Snad to byli samí voliči pětikolky a ODS.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání