Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Masakr na radnici: Gang oznámil svůj návrat zavražděním 18 lidí včetně starosty

Autor: ČTK - 
6. října 2022
10:39

Nejméně 18 lidí včetně starosty jednoho z měst přišlo ve středu o život při ozbrojeném útoku v jihomexickém státě Guerrero. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na místní bezpečnostní zdroje. Další dva lidé utrpěli zranění, doplnila tamní prokuratura bez dalších podrobností.

Jak poznamenala agentura AP, zatímco útoky na veřejné činitele nejsou v Mexiku ničím neobvyklým, ty poslední přichází v době, kdy se v zemi živě diskutuje o bezpečnostní strategii prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora. Ten přenesl zodpovědnost za boj s násilím v zemi z policie na ozbrojené síly.

Zabitý Conrado Mendoza byl starostou obce San Miguel Totolapan. Odlehlé městečko se nachází v Tierra Caliente (Horká země). Oblast dostala své jméno nejen kvůli tropickému počasí, ale i kvůli aktivitě kriminálních živlů.

Mexiko se potýká dlouhá léta s vysokou kriminalitou způsobenou bojem zločineckých gangů o moc. Loni počet vražd v zemi mírně klesl na 33 300 z 34 554 o rok dříve. V roce 2019 v této zemi se 129 miliony obyvatel evidovali na 34 690 vražd (v průměru asi 95 denně), což bylo nejvíce od roku 1997, kdy se tam začala tato tragická statistika vést.

Video  Teroristický útok na Staroměstském náměstí zranil 18 lidí. Pachatel nebyl nikdy dopaden.  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání