Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V rozbouřeném moři se potopily dvě lodě s migranty: 18 mrtvých a desítky pohřešovaných u řeckých břehů

Aktualizováno -
6. října 2022
09:22
Autor: ČTK - 
6. října 2022
06:51

Nejméně 18 lidí zemřelo v noci na dnešek při potopení dvou lodí s migranty v řeckých vodách. Záchranáři i nadále pátrají po třech desítkách pohřešovaných, uvedly agentury AP a DPA s odvoláním na místní úřady. Po havárii u ostrova Lesbos bylo z moře vytaženo zatím 16 těl obětí, jedná se výhradně o ženy, uvedla pobřežní stráž.

Člun, který se potopil u Lesbosu, vezl přibližně 40 pasažérů. Pět z nich se podařilo zachránit a další tři přeživší se dokázali dostat ke břehu, kde je záchranáři objevili na útesu. Asi 15 lidí se dál pohřešuje, uvedla agentura Reuters.

Další plavidlo se potopilo několik stovek kilometrů na západ, nedaleko ostrova Kythéra. Loď vezoucí okolo 95 běženců narazila na skály a ztroskotala. Dosud bylo zachráněno 80 lidí, dva migranti zemřeli a po 13 pohřešovaných se pátrá, uvedla DPA.

Moře v oblasti nedaleko vesnice Diakofti bylo rozbouřené, vítr dosahoval rychlosti 70 kilometrů za hodinu. „Viděli jsme, jak se loď rozbila o skály a lidé po těch skalách šplhali, aby se zachránili. Byl to neuvěřitelný pohled,“ popsala jedna z místních obyvatelek. „Všichni místní lidé sešli do přístavu a pokoušeli se pomoci,“ dodala.

Hasiči se snažili podávat migrantům lana, aby jim pomohli vylézt přes útesy na pobřeží. Z místní školy bylo vytvořeno přístřeší pro zachráněné. Během dnešního dne by do oblasti měli dorazit i potápěči.

„Naléhavě žádáme Turecko, aby přijalo opatření a zabránilo odjezdům migrantů při takto nepříznivém počasí. V Egejském moři dnes kvůli tomu přišlo o život mnoho lidí, kteří se plavili na vratkých lodích. EU musí jednat,“ uvedl na Twitteru řecký ministr pro migraci Notis Mitarakis.

Kythéra leží poblíž nejjižnějšího výběžku Peloponéského poloostrova a obvyklým cílem běženců nebývá. Většina uprchlíků totiž míří na ostrovy v Egejském moři, jako jsou právě Lesbos, Chios či Samos, které jsou od tureckého pobřeží vzdálené jen pár desítek kilometrů. Kolem Kythéry však proplouvají lodě s migranty, kteří míří k Itálii.

Řecko silně zasáhla migrační krize z let 2015 a 2016, kdy do země převážně přes Turecko přišel zhruba milion lidí prchajících před válkou a chudobou v Sýrii, Iráku a Afghánistánu. Počet příchozích migrantů od té doby prudce klesl, řecké úřady ale uvedly, že v poslední době zaznamenaly opět nárůst počtu pokusů o vstup do země přes řecké ostrovy a pozemní hranici s Tureckem.