Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Ocenění pro Merkelovou: Bývalá kancléřka dostala cenu míru za přijímání migrantů

Autor: ČTK - 
23. srpna 2022
20:48

Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) udělila cenu míru bývalé německé kancléřce Angele Merkelové za její úsilí o přijímání uprchlíků za migrační krize v roce 2015. Organizace to dnes uvedla v prohlášení.

„Všichni členové poroty byli dojati jejím odvážným rozhodnutím přijmout v roce 2015 více než 1,2 milionu uprchlíků, zejména ze Sýrie, Iráku, Afghánistánu a Eritreje,“ uvedl předseda poroty a nositel Nobelovy ceny míru za rok 2018 Denis Mukwege. „To je odkaz, který po sobě zanechává,“ dodal.

Úsilí Merkelové ocenila také generální ředitelka UNESCO Audrey Azoulayová. „Budování míru spočívá také v otevírání dveří těm, kteří trpí,“ uvedla. Rozhodnutí poroty podle ní připomíná, že způsob, jakým zacházíme s migranty a uprchlíky, je „zásadní věcí“.

Mírová cena UNESCO je pojmenována po bývalém prezidentu Pobřeží slonoviny Félixi Houphouëtu-Boignym. Od roku 1989 se každoročně uděluje jednotlivcům, organizacím nebo institucím za mimořádné zásluhy o podporu nebo zachování míru. V minulosti ji obdrželi například prezidenti Jihoafrické republiky Nelson Mandela a Frederik De Klerk či americký exprezident Jimmy Carter.

fesak2 ( 11. října 2022 15:11 )

To je vtip ne? Za ten její způsob "přijímání" by měla tvrdě sedět a pykat.
Za sebou totiž nechala hromadu střepů. S energetickou závislostí Německa na Rusku nic neudělala. Zaspala digitalizaci země. Infrastruktura a veřejná zařízení jsou v rozpadu. V roce 2015 velkoryse přivítala uprchlíky, zejména ze Sýrie, ale pak se již nestarala o to, co dál.
Téměř každý třetí Němec (32 procent) požaduje po exkancléřce omluvu za její neúspěšnou energetickou politiku. Strašná to osoba, viz http­s://ww­w.no­vinky­.cz/cl­anek­/zah­ranic­ni-angela-merkelova-vladce-z-jineho-sveta-tretina-nemcu-po-ni-chce-omluvu-40410744

Zobrazit celou diskusi