Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Novodobý „Schindler“. Veterán z USA opustil svých 7 dětí a zachraňuje sirotky na Ukrajině

Autor: tsv - 
26. června 2022
19:16

Americký válečný veterán se pouhé čtyři dny po propuknutí invaze rozhodl opustit svou rodinu a odjel pomáhat na Ukrajinu. Dosud zachránil 75 uprchlíků a dalším stovkám dovezl jídlo, léky a palivo. Pravidelně projíždí kolem nebezpečných bojišť a nad hlavou mu proletělo několik ruských armádních letounů, dočasně ho i zajala ukrajinská policie. O muži nyní mnozí mluví jako o novodobém Oskaru Schindlerovi, který během druhé světové války zachránil přes 1 200 Židů.

„Udělám cokoli, abych Ukrajincům pomohl uspět ve své misi a získat Ukrajinu zpět,“ řekl 47letý Scott McAdams pro server DailyMail. Vysloužilý voják se 28. února připojil k charitativní organizaci Host Orphans Worldwide, v rámci své záchranné operace dováží zásoby převážně ukrajinským sirotčincům a dětem s postižením, pomáhá ale i uprchlíkům na hranicích a zasaženým ukrajinským rodinám. Do McAdamsovy mise bylo zatím investováno 30 tisíc dolarů (přes 700 tisíc korun), přičemž velkou část financoval on sám.

„Nemám rád tyrany,“ uvedl. „Putin je velký tyran. Vypíná prsa a lidé se bojí. Potřebujeme, aby se mu lidé postavili.“ McAdams kvůli své touze pomáhat opustil svou ženu a sedm dětí, z nichž pět pár adoptoval právě z Ukrajiny.

„Manželka ví, že dělám takovéhle věci. Bojí se o mou bezpečnost. Velmi. Což je pochopitelné,“ dodal s odkazem na záchrannou misi. „Takovéhle věci jsem dělal i během své vojenské kariéry. Bylo to něco, v čem jsem byl dobrý.“ Veterán v armádě odsloužil 25 let, bojoval v Iráku a Afghánistánu. Navzdory své vojenské minulosti ale McAdams odmítá na Ukrajině cestovat se zbraní. Nechce děsit místní, vysvětloval. Zbraň by navíc mohla ještě zhoršit potenciální konflikty.

Letadla nad hlavou a ukrajinské vězení

Jelikož se pohybuje blízko aktivních bojišť, musel se již několikrát schovávat před ruskými dělostřelci. Nad hlavou mu mezitím přeletělo několik nepřátelských letadel, pilotům navíc kvůli malé vzdálenosti viděl i do kokpitu. „Pořád se bojíte, co se může stát,“ řekl novinářům McAdams. „Vyslali na mě salvy. Několik bojových letounů přeletělo jen kousek ode mě. Jeden byl tisíc metrů daleko, méně než tisíc metrů, a další byl hned vedle mě. Viděl jsem pilota v kokpitu a letěl velmi nízko.“

„Prostě se musíte pořád rozhlížet, koukat kolem sebe a ujišťovat se, že na vás neběží s bombami,“ dodal. „Střílejí po mně pořád. V Iráku a Afghánistánu mě zasáhli hodněkrát. Nervuje mě to? Ano, jo. Byl jsem dost blízko.“

Scott McAdams označovaný za Schindlera 21. století dosud čelil kromě ruských vojáků i podezřívavé ukrajinské policii, která ho několikrát krátce zadržela. Veteránovi se ale pokaždé podařilo strážníky přesvědčit o tom, že pomáhá místním. „Jsem na Ukrajině, stát se může cokoli,“ uvedl na závěr. „Občas se bojím, ale opírám se o svou víru.“

6:02
19. 3. 2024

Dobré ráno, Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.

Evropa musí převzít odpovědnost za svou vlastní bezpečnost a nespoléhat se ve velké míře na podporu zemí, jako jsou USA, uvedl v textu Michel. Ten bude ve čtvrtek předsedat summitu EU, kde vedoucí představitelé čeká jednání o podpoře Ukrajiny, která již přes dva roky čelí ruské agresi.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

21:35
18. 3. 2024

I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

Kompletní online

Video  Student Vasyl o pomoci na frontě a strachu o blízké: Na Ukrajinu vozí auta i sanitku!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa