Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Oddaná učitelka, milovaná dcera, nejmilejší vnuk: To jsou oběti střelce z Texasu

Aktualizováno -
25. května 2022
21:32
Autor: ČTK, mav - 
25. května 2022
09:19

Při střelbě na základní škole v texaském městečku Uvalde, kde je silně zastoupena hispánská komunita, zemřelo nejméně 19 dětí a tři dospělí (včetně útočníka). Agresora nakonec zabili policisté. Mezi jeho oběťmi jsou dvě učitelky a děti druhých až čtvrtých tříd, od sedmi do jedenácti let.

Agresor, Salvador Ramos, si podle senátora státu Texas Rolanda Gutierreze po dovršení věku 18 let koupil dvě útočné pušky. Než zamířil do školy, postřelil svou babičku, uvedl dále místní politik.

Jednou z mrtvých dospělých je učitelka Eva Mirelezová (†44). Měla na starosti pomoc žákům se speciálními potřebami. „Byl to krásný člověk a oddaný učitel,“ popsala na twitteru Audrey Garciaová, jejíž dceru Gabby (s Downovým syndromem) dříve Eva učila.

Krutou ironií osudu je, že její manžel Ruben působí jako školní policista v městečku - a před dvěma měsíci cvičil právě na takový případ. Fotky na facebooku ukazují, kterak on a kolegové s maketami pistolí operují po školní budově, kde žáci hrají mrtvé.

Druhou zabitou dospělou podle Daily Mailu byla Irma Garciaová (†44), která učila 23 let a měla čtyři své děti. „Moje teta to nepřežila, obětovala se, aby ochránila děti ve třídě,“ napsal na facebook její synovec John. „Zemřela jako hrdinka, měla ji ráda spousta lidí a bude tu chybět. Myslete na ni ve svých modlitbách.“

Pete Arredondo, který vede oddělení místní policie, uvedl, že do dotčené základní školy chodí žáci druhé až čtvrté třídy. V amerických školách tyto ročníky obvykle tvoří děti ve věku od sedmi do deseti let, některým bylo i jedenáct. Děti byly ve škole poslední týden před letními prázdninami.

Přicházejí první informace o obětech, jak je zveřejňují jejich rodiny. 

Pár hodin před smrtí dostala Amerie Jo Garzaová  (†10) diplom za vynikající výsledky. Pár hodin před smrtí dostala Amerie Jo Garzaová (†10) diplom za vynikající výsledky. | Facebook

Amerie Jo Garzaová končila čtvrtou třídu, před dvěma týdny oslavila desáté narozeniny. Její otčím přinejmenším sedm hodin napjatě čekal na zprávy - až přišla ta nejhorší. „Moje malá milovaná teď létá nahoře s andělíčky. Prosím, neberte žádnou vteřinu za samozřejmou. Obejměte své blízké, řekněte jim, že je máte rádi,“ napsal pak na facebook. „Mám tě rád, Amerie Jo. Dohlédni tam za mě na svého malého brášku,“ naznačil další neštěstí v rodinné minulosti.

Amerie Jo se pohotově snažila volat na policii, sotva do její třídy útočník vkročil. Ovšem všiml si toho. „Zemřela jako hrdinka, když se snažila zavolat pomoc pro sebe a své spolužáky,“ uvedla pro Daily Beast její babička Berlinda Irene Arreolaová. „Střelec přišel do třídy a řekl dětem, ‚teď umřete‘. Ona měla telefon a vytočila 911. Místo aby jí ho sebral, ji zastřelil. Její nejlepší kamarádka seděla vedle ní, postříkaná krví,“ dodala babička.

Vnučku popsala jako super-společenskou, miláčka učitelů, která měla ráda dobré známky. To dopoledne ji za ně škola ocenila – jak ukazuje fotka z desáté hodiny ranní, kde se chlubí diplomem. Podepsaly ho paní učitelky Garciaová a Mirelezová, které o pár hodin později zahynuly spolu s premiantkou.

V Uvalde zemřel i Xavier Lopez (†10). V Uvalde zemřel i Xavier Lopez (†10). | Facebook, Twitter

Čtvrťák byl i Xavier Lopez (†10). Jeho máma s ním jen pár hodin před střelbou byla ve škole na předávání ocenění. Netušila, že to je naposled, kdy má synka spatřit. „Tragicky zemřel spolu s tolika drahými andílky v Uvalde, ale my jako rodina víme, že je teď s dědou Bennym v království nebeském,“ napsala jeho sestřenice z druhého kolene Stephanie Harrisová na web GoFundMe, kde žádá dobrodince o příspěvky na pohřeb. Cílovou částku 17 tisíc dolarů (392 tisíc Kč) už přispěvatelé za pár hodin třikrát překročili, větší či menší částkou přispělo přes 2100 lidí.

Uziyah Garcia (†8). Uziyah Garcia (†8). | Manny Renfro

Fotku Uziyaha Garcii (†8) zveřejnil jeho dědeček Manny Renfro. „Nejmilejší kluk, jakého jsem kdy poznal. A to neříkám jen proto, že byl mým vnoučetem,“ cituje ho server Katu.

Pro mnohé rodiče bylo utrpením čekat dlouhé hodiny na informace o jejich dětech, policii trvalo pachatele zlikvidovat, ujistit se, že je sám, školu zabezpečit a identifikovat oběti...

„Díky všem za vaše modlitby, naše Nevaeh se našla,“ napsala na Facebooku její sestřenice Emily - ale nebyla to dobrá zpráva, Nevaeh Bravoová běsnění nepřežila. „Už létá s anděly,“ cituje sestřenici 7News.

Zdaleka to není nejhorší masakr

Postupně se přidávají další jména: desetileté dívky Eliahana Torresová a Makenna Elrodová; Rojelio Torres, Annabell Guadalupe Rodriguezová, Ellie...

Školní střelba v Uvalde je třetí nejhorší za dvacet let - víc obětí na životech (32) měl masakr na Virginském polytechnickém institutu v dubnu 2007, v prosinci 2012 pak dvacetiletý mladík v Newtonu v Connecticutu postřílel 20 dětí a šest dospělých.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Pavlína Petrová ( 25. května 2022 21:51 )

Oni ho nešikanovali teď, ale když do té školy chodil. To znamená před x lety...

kralovna-vsech-mori ( 25. května 2022 17:34 )

Dneska má každý hajzlík pocit, že je šikanovaný a každá héérečka, že byla zneužitá. Proboha, jak mohly desetileté děti šikanovat takového dospělého halamu??

Ford Henry ( 25. května 2022 16:44 )

To je tak když vytvoříte společnost kde každý ublíženec má právo se zahojit.

Pollo ( 25. května 2022 14:39 )

Jsi nemocný, nebo jen debil?

kralovna-vsech-mori ( 25. května 2022 11:53 )

Uctívači UZA, to je něco, co?

Zobrazit celou diskusi