Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Střelec (†18) ze základky před svým útokem varoval: Děti by si měly dát pozor! Na internetu se chlubil zbraněmi

Autor: pma - 
25. května 2022
07:45

Základní školou v texaském městečku Uvalde otřásla v úterý krvavá tragédie. Teprve osmnáctiletý Salvador Ramos naběhl v neprůstřelné vestě a po zuby ozbrojený mezi děti a začal nemilosrdně rozdávat smrtící rány. Jeho řádění si vyžádalo nejméně 21 mrtvých – podle všeho 19 dětí a dva dospělé. V současné době by měl být dle policie po smrti. Šílenec se zbraněmi už dříve chlubil na sociálních sítích. Dalo se tak masakru zabránit?

Texaský guvernér Gregg Abbott v úterý CNN potvrdil, že střelcem z Uvalde byl 18letý Salvador Ramos, údajný bývalý student. Podle informací deníku Daily Mail měl Ramos jako první postřelit svou babičku. Následně měl neznámému člověku zaslat děsivou zprávu o svých nadcházejících plánech a vyrazil pokračovat v šíleném řádění do Robbovy základní školy.

„Domníváme se, že vystoupil ze svého vozidla a vstoupil do Robbovy základní školy v Uvalde s pistolí a mohl mít také pušku, ale podle mých posledních zpráv nebylo dosud potvrzeno,“ sdělil Abbott.

Podle policie by měl být Ramos po smrti. „Ujišťuji vás, že vetřelec je mrtev,“ řekl Daily Mailu Pete Arredondo, šéf policejního oddělení Uvalde Consolidated Independent School. 

Střelec sdílel fotky zbraní a zásobníků

Střelec se svými plány a zbraněmi chlubil před činem na sociálních sítích. Krátce potom, co texaský guvernér potvrdil Ramosovu totožnost, byly jeho účty smazány. Ovšem střelec jich měl zřejmě víc, protože i v současnou chvíli se dají na Instagramu naleznout šokující fotografie, na kterých střelec ukazuje své zbraně a zásobník.

Fotky podle Daily Mailu poslal na sociální síti i své známé. Dívka nechápala, proč ji Ramos označuje na snímcích zbraní. „Co se mnou mají dělat tvoje zbraně?“ divila se ve zprávách se střelcem vystrašená dívka. „Mám malé tajemství, které ti chci říct. Buď vděčná, že jsem tě označil," napsal Ramos. Útočník dívce také napsal, aby jeho fotky později sdílela.

Jako studentovi se mu děti smály 

Deník Daily Mail také uvedl, že se střelec spojil i se svým kamarádem. „Sem tam mi poslal zprávu a před čtyřmi dny mi poslal obrázek, kde byl batoh plný nábojů a pravděpodobně zhruba sedm zásobníků,“ sdělil Ramosův kamarád. „Děti by si měly dát pozor," napsal v minulosti střelec na sociální sítě.

Přítel také řekl, že střelec byl v minulosti zesměšňován a šikanovám ostatními dětmi a spolužáky kvůli svému oblečení a finanční situaci své rodiny. Nakonec se prý ve škole jako student objevoval méně a méně.

 

 

viho ( 25. května 2022 15:47 )

Texasané by řekli, že problém je naopak v nedosažitelnosti zbraní. Kdyby měl každý žák základní školy za opaskem revolver a v batohu útočnou pušku s velkokapacitním zásobníkem, tento případ by se asi nestal, protože by nikoho ani nenapadlo jít vystřílet po zuby vyzbrojenou základní školu.

fido2 ( 25. května 2022 13:36 )

Amerika fandí zesměšňování a pak se diví. I zatlačený rus do kouta reaguje stejně. Měli by se nad sebou zamyslet...

cukrenka ( 25. května 2022 10:54 )

Problém je v dosažitelnosti zbraní. Pokud to bude takto, tak budou i obdobné případy.

arbitr ( 25. května 2022 10:25 )

Co je to "americký národ" ? Američané =původní Indiáni a Eskymáci, stojící na pokraji současné dravé bílé skupiny, Euroameričané - vládnoucí potomci dobyvatelů, co bez skrupulí likvidovali původní obyvatele, Afroameričané - využívaní po generace k otrocké práci a nyní "nezačlenení", t.zv. Hispánci- imigranti z Kuby , Fikipínci, Portorikánci atd ?

Jiný kraj - jiný mrav !
Pokud je v USA vzájemné střílení se časté a to do hlášení se dávají případy, kdy jsou více než dva mrtví - bylo by dobré udělat rozdílovou analysu od dosažitelnosti zbraní přes sociologický průzkum a srovnání se zeměmi Evropy s tradicí úcty k lidskému životu?
Všimněme si na př. románů a filmů: v Evropě Sherlock Holms, Herkul Poirot, Maigret, Exner - řeší hlavou x USA: dokonalé šmírovací systémy,podezřelí policajty zmlátí, postřelejí, detektivové hned vykopnou dveře, zařvou "policie" + " zbraň" a střílejí - pak se ukáže...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání