Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Drama ve Vysokých Tatrách: Záchranáři hledali dva Čechy!

Autor: pma - 
4. října 2022
20:16

V pondělí odpoledne zasahovali slovenští horští záchranáři ve Vysokých Tatrách v okolí Čapího plesa. Během špatného počasí tam dva turisté z Čech sešli z cesty a dostali se do neschůdného terénu. Záchranáři je díky GPS souřadnicím našli podchlazené, vyděšená, ale živé. 

Napilno měli v pondělí odpoledne horští záchranáři z Vysokých Tater. Dispečink je poslal na pomoc dvěma českým turistům, kteří se na horách dostali do obtíží. „Pár sešel z cesty a dostal se do neschůdného terénu,“ komentují případ záchranáři.

Jejich záchrana jednoduchá nebyla. Na místě panovaly nepříznivé povětrnostní podmínky, foukal silný nárazový vítr a viditelnost byla téměř nulová. I přesto si však zkušení záchranáři poradili. 

K dispozici měli GPS souřadnice. Ty nasvědčovaly tomu, že se Češi nachází v okolí Čapího plesa. „Záchranáři turisty lokalizovali pomocí zvukových signálů kousek pod Bystrou lávkou. Na místě jim poskytli neodkladnou péči, pomohli s podchlazením a následně s Čechy sestoupili na Štrbské pleso, kde byli ubytováni,“ doplnili záchranáři. Záchranná akce skončila po návratu záchranářů na základnu. 

Video  Podstatné úkony první pomoci  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání