Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čeští turisté uvázli v albánských Alpách: Letěl pro ně vrtulník

Záchrana Čechů z albánských Alp.
Záchrana Čechů z albánských Alp.  (Autor: Reprofoto Report TV)
Aktualizováno -
10. července 2022
22:25
Autor: ČTK - 
10. července 2022
16:14

Tři čeští turisté v neděli uvázli v hornaté oblasti mezi vesnicemi Theth a Valbona v oblasti Albánských Alp, odkud byli později zachráněni a jsou v pořádku. Informoval o tom server listu Albanian Daily News. Na místě musel kvůli těžko přístupnému terénu zasahovat vrtulník.

"Kolem 10:07 jsme dostali informaci, že na hranici mezi Theth a Valbonou zůstali ve strmém terénu zablokovaní tři čeští turisté," uvedla policie. Dodala, že okamžitě vyrazili na místo její příslušníci. "Vzhledem ke strmému a obtížnému terénu a vzdálenosti turistů od místa, kam se dá dojet autem, byl požádán o pomoc vrtulník," dodala.

Policie podle webu Shqiptarja uvedla, že vrtulník nemohl v oblasti zasáhnout kvůli mlze a strmému terénu. Strážníci se spolu se záchranáři nakonec k turistům dostali pěšky a vyvedli je na místo, kde mohl přistát vrtulník. Podle webu jsou v dobrém zdravotním stavu.

Horská divočina v okolí Theth, kde skalní vrcholy dosahují výšky až 2400 metrů, je oblíbenou destinací pro turisty ze západní a střední Evropy, zejména pak z České republiky. Od cest do těchto míst je neodradilo ani to, že v této oblasti v roce 2001 zmizeli tři čeští studenti. V roce 2015 pak byli v horách na severu Albánie zavražděni dva čeští turisté.

Video  Pád ledovce na vrcholu hory Marmolada v italských Alpách  - Alpine-Adriatic Meteorological Society
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání