Krajky mají své využití již velkou spoustu let. Kolébkou evropské krajky jsou Benátky od 16. století. Na Kypru se však našly nástroje k paličkování ze 4. století, tudíž jde o techniku ještě starší. Umění mravenčí paličkovací práce se dědí z generace na generaci. V Čechách bylo krajkářství od 16. století známé v Krušných horách a na Šumavě. V okolí Vamberku se pak rozšířilo v 17. století.

Co si připravit?

Autor: LIVING4MEDIA

Samozřejmě nůžky, jehly, nitě a lepidlo. Využít můžete staré krajkové dečky, ubrusy či záclony. Hodně parády udělají i šikovně použité krajkové stuhy a velkým pomocníkem pro vaše tvoření budou také vyšívací kroužky.

Kolotoč

Autor: LIVING4MEDIA

Opravdu originální a nepřehlédnutelnou dekoraci vytvoříte pomocí dvou různě velkých vyšívacích kroužků, širší krajkové stuhy, tyrkysových provázků a šálků, které vám jen zabíraly místo v kuchyňské lince.

Patchwork závěsy

Autor: LIVING4MEDIA

Zbyla vám po babičce spousta různě velkých a různě zachovalých krajkových deček? Udělejte si z nich originální závěs. Poskládejte je na stole k sobě, sešpendlete a pak z nich sešijte jeden velký kus.

Romantické stínidlo

Autor: LIVING4MEDIA

Jak dostat víc romantiky do vaší ložnice? Znovu použijte krajku. V době LED žárovek, které nehřejí, se nemusíte bát stínidlo polepit „sukénkou“, kterou si ušijete ze staré krajkové záclonky.

Ozdobeno

Krajky
Autor: LIVING4MEDIA

Poličky na drobnosti lehce poslouží i jako fotorámeček a vy je můžete ještě vylepšit různými druhy krajkové metráže. Odstřihnete si odpovídající kousek krajkové stuhy, omotáte poličku, vzadu přilepíte a máte hotovo.

Vzpomínky na stěně

Autor: LIVING4MEDIA

Pomocí vyšívacích kroužků a zbytků z potrhaného krajkového ubrusu či dečky jednoduše vykouzlíte něžnou dekoraci na stěnu. Stačí jen napnout mezi kroužky a pečlivě zastřihnout to, co přesahuje.

Prostřeno

Autor: LIVING4MEDIA

Slavnostní tabule bude ještě působivější, pokud pod talíře prostřete vlastnoručně vyrobené prostírání obšité krajkovou stuhou. A nebudete se navíc muset obtěžovat s ubrusem, který se mnohem hůř žehlí.

Ozdobné polštářky

Autor: LIVING4MEDIA

Kousky krajek můžete našít na povlaky na polštáře a vytvořit si tak romantickou atmosféru starých časů třeba v ložnici.

Originální bytové doplňky najdete také na našem Bazaru Blesk.

Článek vyšel v časopise Blesk Bydlení. Ten zakoupíte v každé trafice, nebo si ho můžete objednat z pohodlí vašeho domova v našem iKiosku. Poštovné je ZDARMA!

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka z časopisu Blesk Bydlení 10/2022 Czech News Center