Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Peníze ze zrušeného II. pilíře důchodového spoření leží ladem: 1113 lidí má na finančáku 5,5 milionu!

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: profimedia)
Autor: VaB - 
8. září 2022
13:45

Více jak pět milionů korun leží už několik let „ladem“ ve Finanční správě ČR. Jde o peníze z dob II. pilíře důchodového spoření. Více jak jeden tisíc účastníků si své peníze nevyzvedlo! A pozor, času na výběr už také moc nezbývá…

II. pilíř důchodového spoření byl do jeho zrušení v roce 2016 dobrovolný program pro každého občana České republiky. Občan, zařazen v tomto programu, odváděl státu 25 % své hrubé mzdy a 5 % posílal do vybraného penzijního fondu. Klientů ale moc nebylo, pouze cirka 85 tisíc.

Zřejmě slabý zájem nakonec stál za jeho zrušením, k tomu došlo 1. ledna 2016, shodla se na tom tehdejší vláda. Klienti tehdy měli na výběr tři možnosti – převedení peněz na účet, dodáním prostřednictvím poštovního poukazu nebo převedení na penzijní pojištění či spoření.

To ale do září letošního roku neudělalo na 1113 lidí. „Ke konci srpna evidujeme 1 113 účastníků důchodového spoření, kteří si o své prostředky dosud nepožádali. Jedná se o nevyplacené prostředky v celkové výši 5 503 810 Kč,“ popisuje zástupce generálního ředitele Finanční správy Jan Ronovský.

Pokud by si někdo tyto peníze chtěl vybrat, musí nejdříve zaslat žádost o vrácení přeplatku na svůj místně příslušný finanční úřad. „Správce daně přeplatek vrátí poplatníkovi do 30 dnů od podání žádosti. Informaci o existenci přeplatku poskytne místně příslušný správce daně, který se u fyzické osoby řídí jejím místem pobytu,“ dodává Finanční správa.

Vyplácení bude probíhat až do konce roku 2023, pak už to nebude možné.

Video  Nerudová: Zeman je prezidentem svých kamarádů na Hradě. Vláda jedná nedostatečně  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

kaonkl ( 8. září 2022 15:44 )

Přesně tohle mě také napadlo. Lidé si spořili na důchod, mnohdy ani netuší, že to někde visí ladem, nikdo je neinformoval a ve finále o své peníze přijdou, přitom by snad nebyl takový problém zaslat 1100 dopisů, když mají kontaktní adresy !!!
Účelové okradení klientů, nic víc. Klasická zlodějna.

e.lesanova ( 8. září 2022 14:48 )

Finančák nezná jejich jména a adresy?? Kdyby dlužili, byla by reakce rychlá, co?? Tohle nějak zavání účelovostí ze strany státu, neinformovat je či dohledat, případně jejich příbuzné

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání