Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

V Česku se šíří podvodné zprávy, vydávají se za Finanční správu. Mohou být nebezpečné

Autor: Mii, ČTK - 
16. června 2022
13:37

V Česku se začaly šířit podvodné emaily, ve kterých se útočníci vydávají za Finanční správu. Cílí na zaměstnance firem a upozorňují v nich na údajné chyby v daňových přiznáních. Finanční správa varuje, ať lidé na zprávy nereagují a nic z nich nestahují.

Falešné emaily jsou součástí nové phishingové kampaně. „Útočníci, kteří se vydávají za Specializovaný finanční úřad, informují o údajných chybách v daňovém přiznání a vyzývají ke stažení příloh. V žádném případě nic nestahujte a nepovolujte externí obsah či makra!“ napsal úřad ve svém upozornění.

Podvodné emaily, které se vydávají za Finanční správu. Podvodné emaily, které se vydávají za Finanční správu. | Archiv Blesku

Phishing je podvodná praktika, která se snaží získat od uživatelů citlivé údaje například formou e-mailu, který se jeví jako zpráva od oficiální instituce. Podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) se takový e-mail projevuje například nedokonalým překladem, kostrbatými větami či překlepy v adrese odesílatele. Doporučuje v těchto případech na nic neklikat a nic neodesílat.

krapotkin ( 16. června 2022 15:49 )

Útočníci se také vydávají za TESCO Club a nabízejí "vyhraný" mobil. Zbývá prý jen maličkost - zaplatit 2 Kč poštovného z konta. Jde evidentně o zahraničí, protože Poštou dnes nic za 2 Kč nepošlete. Pak jsou tu třeba takoví finanční poradci - denně mažu ze spamu 5 až 12 podvodných e-mailů, kde sdělují, že po telefonickém hovoru se mnou mne zařadili do jakéhosi programu (asi pro debily, kteří jim na to naletí).

Zobrazit celou diskusi