Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Letadlo přeletělo Evropu a zřítilo se do Baltu: Na palubě zemřel známý německý podnikatel s rodinou

vzadu: ilustrační foto, vpředu Karl Peter Griesemann
vzadu: ilustrační foto, vpředu Karl Peter Griesemann  (Autor: profimedia/Kölner Karneval)
Aktualizováno -
5. září 2022
12:26
Autor: ČTK, jel - 
5. září 2022
08:45

Soukromý letoun typu Cessna se čtyřmi lidmi na palubě se v neděli zřítil do Baltského moře nedaleko lotyšského pobřeží. Před tím ho nad územím několika evropských zemí doprovázely stíhačky, protože pozemní personál neměl spojení s pilotem. Zřejmě ztratil vědomí. Letadlo podle španělských medií pilotoval majitel společnosti Quick Air Karl Peter Griesemann (†72). Na palubě byla také jeho manželka Juliane (†68), dcera Lisa (†26) a její přítel (†27).

Podle německého deníku Bild letoun Cessna 551 zaregistrovaný v Rakousku a mířící z jihošpanělského města Jerez do západoněmeckého Kolína nad Rýnem hlásil problémy s tlakem v kabině. Kontakt s pilotem se přerušil brzy poté, co letadlo odletělo z Iberského poloostrova. Ve francouzském vzdušném prostoru k němu vystartovaly stíhačky francouzského letectva, po přeletu nad územím Německa pak postupně dvě dvojice letounů luftwaffe, posléze i dánské stíhačky. „Jejich posádky neviděly nikoho v kokpitu,“ cituje agentura Reuters Johana Wahlströma ze Švédské námořní správy.

Stroj přeletěl přes největší německý ostrov Rujánu, dostal se do švédského vzdušného prostoru jižně od Gotlandu, pak letěl směrem k Rižskému zálivu a zřítil se do moře nedaleko města Ventspils.

Německá media s odkazem na ta španělská informovala o tom, že v letadle zemřel podnikatel a inženýr Karl Peter Griesemann, který byl majitelem společnosti Quick Air. Společně s ním měla na palubě cestovat také jeho manželka, dcera a přítel dcery.

Podnikatel a milovník karnevalů

Smutnou zprávu později potvrdily na sociálních sítích také organizátoři kolínského karnevalového festivalu. Griesemann byl totiž známý také v karnevalových kruzích a byl předsedou dozorčí rady výboru Kolínského festivalu. „Jako podnikatel a účastník karnevalu se po desetiletí významně zasloužil o utváření této kolínské tradice. Myslíme na Griesemannovu rodinu, které přejeme v této těžké době mnoho sil,“ uvedli organizátoři.

Na místo, kam se letoun zřítil, na žádost lotyšských úřadů vyletěl litevský vojenský vrtulník, Lotyšsko tam poslalo lodě. Do pátrání se zapojila také švédská záchranná helikoptéra a svoji trasu kvůli havárii změnil trajekt plující mezi Ventspilsem a švédským Norvikem.

Video  Nehoda na pražském Suchdole. Příčina pádu letadla je dodnes neznámá.  - Videohub
Video se připravuje ...

cukrenka ( 5. září 2022 16:21 )

Nikdo neví, nikdo nezná.... Bohatí, kdyžKdyž ale bohatcí mají nevysvětlitelnou nehodu, tak je to vždy podezřelé.

bizon_pepa ( 5. září 2022 16:19 )

Neblázn zase.

bizon_pepa ( 5. září 2022 16:18 )

Karnevaly jsou v Kolíně n/R populární. Zvlášť ty na vánoce a silvestra se zahraničními účastníky, inženýry a doktory.

lollo ( 5. září 2022 14:51 )

Určitě nešťastná náhoda, ne?

dixid ( 5. září 2022 14:34 )

No jo, Kelner mel taky "nehodu"... Khazarska mafie cisti ...A v Cesku si myslite, ze si "volite" vladu... Proc myslite ze takova pani Jourova je furt v Bruselu? Copak tam dela ? S kym se styka ? A co do dredate stvo­reni­...Bar­tos.­..ci jak se jmenuje.. co o nem vite?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání