Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

500 jídel denně a polní kuchyně z války: Bobeš vypráví, jak se snažili pomoct hasičům v Hřensku

Autor: VaB - 
13. srpna 2022
19:06

Požár v Českém Švýcarsku zaskočil každého, nikdo na něj nebyl připravený. Hasiči ze zpočátku spoléhali na i na pomoc tamních obyvatel. Mezi nimi byl i Bobeš Rajtr, který společně s přítelkyní a přáteli pomáhal vyvářet. A to až 500 jídel denně.

Bobeš Rajtr, jinak pracující jako plynař u GasNetu, bydlí asi šest kilometrů od Hřenska. V prvních dnech nakoupili vody, energetické nápoje, tyčinky a to všechno odvezli do Bynovce. Tehdy ještě netušil, že za pár dní bude pro hasiče vyvářet až 500 jídel denně.

„Když pak moje přítelkyně zjistila, že hasiči mají problém s dodávkami jídla, začala pro ně vařit. Naši kamarádi následně do Bynovce přivezli polní kuchyni z druhé světové války a začalo se kuchtit ve velkém. Pět set jídel denně. Polévky, plněné papriky, guláše,“ popisuje Bobeš s tím, že to zpočátku financovali z vlastních peněz, pak jim pomohla obec.

Jídla hasičům i rozváželi, a to i v noci. „No a na část za námi hasiči jezdili na obecní fotbalové hřiště, kde kuchyň stála. Byli zmožení a černí jako kominíci,“ vypráví. Přes den Bobeš pracoval jako plynař, po práci pak pomáhal dobrovolničit v kuchyni.

„Byl jsem unavený, ale šťastný jako prase,“ říká. „Hasiči děkovali nám a my zase jim. Po týdnu jsme provoz kuchyně mohli ukončit. Zbytek nespotřebovaných potravin jsme darovali dětskému domovu v České Kamenici.“

Mezi plynaři je několik dobrovolných hasičů, kteří v Hřensku pomáhali. „Jsem rád, že GasNet dlouhodobě pomáhá zrovna dobrovolným hasičům. Ve vypjatých situacích si intenzivně uvědomíte užitečnost této podpory,“ uzavírá Bobeš.

Video  V Českém Švýcarsku se po požáru už začíná zelenat  - Martin Kavka
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání