Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rebeccu (†30) znásilnil a zabil řidič přepravní společnosti: Vrah se chce vyhnout trestu smrti

Autor: Tim Slavík - 
11. srpna 2022
15:43

Když se pracovnice britské ambasády v Libanonu Rebecca Dykes (†30) vracela z rozlučky své kamarádky, byla znásilněna a zavražděna řidičem přepravní společnosti. Ten po aktu její bezvládné tělo vyhodil u silnice. Tariq Houshieh v roce 2019 dostal trest smrti. Případ byl nyní znovu otevřen, protože vrah se snaží dosáhnout zmírnění trestu.

Rebecca pracovala jako koordinátorka syrských uprchlíků v libanonském Bejrútu pro britskou ambasádu. Byla podle kolegů velmi ochotná, udělala by pro svoji práci vše.

Vražda šokovala celý Libanon 

V prosinci roku 2017 Rebecca zmiňovala v poslední zprávě rodině, jak se těší na společné Vánoce v Británii. Bohužel tyto plány jí fatálně zpřetrhal řidič přepravní společnosti Uber, který ji na cestě z rozlučky se svobodou brutálně znásilnil a uškrtil šňůrkou od mikiny. Následně její nahé tělo vyhodil na cestě před městem.

Tento čin šokoval libanonskou veřejnost i soudce, kteří za promyšlenou vraždu udělili Houshiehu trest smrti. Pět let od tohoto hrůzného činu se právnička vraha snaží o zmírnění trestu.

Ambasáda před taxikáři varovala

Britské vyšetřování bylo obnoveno, aby Spojené Království zjistilo, kde je trhlina v ochraně úředníků ambasády. Britský vyšetřovatel poukázal na pochybení ze strany pracovníků ambasády, protože nedbali na výzvy tajných služeb a využívali neověřené taxislužby. Po brutální vraždě mladé ženy se změnila celá bezpečnostní pravidla pro vládní úředníky v zahraničí.

Soud znovu prochází spisy a posuzuje Houshieho vinu. Podle agentury Human Rights Watch Libanon od roku 2004 nikoho nepopravil.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání