Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Radovan Krejčíř chce z JAR zpět do České republiky: Má šanci na vydání?

Autor: jel - 
11. srpna 2022
06:20

Uprchlý zločinec Radovan Krejčíř chce z afrického vězení domů! Podnikatel a bývalý boss podsvětí si v současné době odpykává trest v Jihoafrické republice. Soud mu vyměřil pětatřicetileté vězení, mimo jiné za přípravu vraždy. Mafián však prý usiluje o vydání do ČR. JAR dokonce poslala České republice varování, že se lidé kolem Krejčíře budou o jeho návrat do vlasti snažit.

Krejčíř uprchl 18. června 2005 během policejního zátahu v jeho vile v Černošicích. Kriminalisté následně sklidili obrovskou kritiku za to, že jim hledaný zločinec zmizel. Policejní prezident tehdy rezignoval.

Po útěku se podnikatel skrýval na Seychelských ostrovech a v roce 2007 pod falešnou identitou přicestoval do JAR. I na útěku však Krejčíř pokračoval ve zločinecké kariéře, od listopadu roku 2013 je v tamním vězení. O tři roky později si vyslechl od soudu trest 35 let za mřížemi za několik závažných zločinů, pokus o vraždu, únos, mučení a obchod s drogami.

O vydání Krejčíře usilovala Česká republika od roku 2007. V roce 2020 ale uvedl tehdejší ministr vnitra Jan Hamáček, že převoz podnikatele by představoval bezpečnostní riziko. V ČR byl Krejčíř odsouzen k 15 letům vězení, jde o souhrnný trest za vytunelování státního podniku Čepro a za plánování vraždy.

Informaci o tom, že bude bývalý mafiánský boss znovu usilovat o vydání do vlasti, přinesla CNN Prima News v Hlavních zprávách s odkazem na Deník N. „On je pořád nositelem informací o různé trestné činnosti a také o tom, kdo mu pomáhal. Připomene určitým lidem určité věci. Už se to říká delší dobu, že na jeho návrat je vyčleněno několik desítek milionů korun,“ vysvětlil bývalý policejní detektiv Karel Tichý.

Česká republika ovšem nemá s JAR smlouvu o vydávání odsouzených. Krejčíře navíc podle CNN Prima News čekají ještě další soudy v JAR.

Video  Fenomén Blesk: Radovan Krejčíř a jeho slavný útěk. Vrátí se někdy známý gangster do Česka?  - Videohub
Video se připravuje ...

Petros1 ( 12. srpna 2022 17:56 )

Jedna parta už na něj čeká.

bullshit ( 11. srpna 2022 14:33 )

mirek Rydlo někteří mají krátkou paměť a vynikají navíc bájným lhaním.

offline ( 11. srpna 2022 14:06 )

Jak "lidi kolem Krejčíře" ? Ti mají všichni sedět, v první řadě matinka, synáček a manželka ....

mirek Rydlo ( 11. srpna 2022 10:52 )

Pokud je mě známo, tak klucí jeho smečky byli Mrázek, Pitr, Babiš, Stárka a spol.
Fňukáš dobře, ale na blbým hrobě Prchale...

jajas ( 11. srpna 2022 07:07 )

Nechal bych ho tam tak dlouho, až zcepení...nejdříve strašně odsud utíkal a schovával se, a teď chce zpátky? Co by tady asi tak dělal? Chce lepší podmínky ve vězení a nebát se v něm o život jako tam? To by se měl naučit chovat...chápu, že má mnoho informací na některé lidi tady v česku, ale nevím, jak by se to ještě dnes dalo dokázat.....,to jakože Krejčíř tady něco řekne a všichni to vezmou jako pravdivou informaci? Vybodl bych se na něj, nakonec ještě bude žádat stát o nějaké prachy,m jakože odškodné, najme si tady právnické esa, která obhajují takové smrady jako je on a bude se lidem smát do ksichtu....jen ať si tam zůstane...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání