Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Al-Káida se může mstít za smrt svého šéfa Ajmána Zavahrího (†71), varují USA

Autor: ČTK - 
3. srpna 2022
05:31

Zabití šéfa Al-Káidy Ajmána Zavahrího může vyprovokovat stoupence této teroristické sítě k útokům na americká zařízení a občany. Ve svém úterním varování to uvedlo americké ministerstvo zahraničí.

"Po smrti Zavahrího se mohou přívrženci Al-Káidy, nebo s ní spojené teroristické organizace, snažit zaútočit na americká zařízení, zaměstnance nebo občany," konstatovalo ministerstvo. "Domníváme se, že vzhledem k smrti Zavahrího 31. července 2022 je větší riziko protiamerických násilností," dodalo.

Podle americké diplomacie mohou mít útoky, které teroristé plánují, řadu podob, včetně sebevražedných atentátů, vražd, únosů či pumových útoků.

Zavahrí byl zabit pomocí bezpilotního letounu v neděli při americké protiteroristické operaci v afghánské metropoli Kábulu. Zavahrí se stal novým šéfem Al-Káidy v červnu 2011 poté, co americké síly zlikvidovaly v květnu téhož roku tehdejšího vůdce skupiny Usámu bin Ládina.

Video  Usáma bin Ládin  - Videohub
Video se připravuje ...

frantacizek ( 3. srpna 2022 05:54 )

hmm dobrá čeština po ránu... sorry všem dělám u toho tradičně moře věcí za pochodu (oblékání se) domácností..

frantacizek ( 3. srpna 2022 05:51 )

důležité je, že to tu buňku jako celek paralyzuje na desítky let. Poslední dobou už jim zabili Amíci tolik čelních představitelů, že se to asi omezí opravdu jen na individuální útoky, ale už nic organizovaného jako 11.září chválabohu zase dlouho podle mě nepřijde. Ta Al Kajda už se tak rozštěpila na několik buněk rozesetých hlavně v centrální Africe a Afghanistánu v posledních letech, což je jen oslabuje..
Stejně tak tvrdím, že jedno dobré má ten prodlužující se střet Sovětů s Ukrajinci dobré. Vladimir Vissarionovič alespoň vyláká ty jinak zašité syrské bojovníky z tamních bojůvek na světla ramp na Ukrajinu, kde je možné je definitivně sestřelit. Protože s tou dodávkou moderních amerických zbraní pro ukrajinskou armádu, kterým Sověti nejsou schopni čelit, jdou prakticky na jistou smrt a svět se jich zbaví a měl by toho využít většiny na jednom místě, stejně jako Kadirovců, Vagnerovců apod. asociálů.. i proto je třeba Ukrajince brát za hrdiny, protože tohle je vedlejší produkt té války, ve které se ten národ za nás všechny obětuje i pro příští desetiletí..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání