Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Teta hasiče Jaroslava Renáta přišla při požáru v Mezné o střechu nad hlavou: Z domova ji museli odnést

Autor: rc - 
30. července 2022
05:00

V rodinném domku v Mezné, v samém nitru Národního parku České Švýcarsko, žila Renata (58) celý svůj život a milovala ho. V noci z pondělí 25. července na úterý 26. července při požáru dřevostavba shořela. Renata nechtěla za žádnou cenu milované místo opustit a hasiči ji museli vynést ven. Rodina se proto rozhodla, že Renatě pomůže a vyhlásila na ni veřejnou sbírku.

Malebná obec Mezná u Hřenska se pyšní několika památkově chráněnými lidovými stavbami. Právě v ní se ale v pondělí rozpoutalo ohnivé peklo. Rozšířil se tam požár, který vypukl v Národním parku České Švýcarsko. Ačkoliv se dařilo oheň dostat pod kontrolu, vítr vše změnil a hasiči museli obec evakuovat.

Hasiči se nakonec museli z obce stáhnout a sociálními sítěmi začala kolovat videa, která inferno zachycují. „Poslední info: hasiči vzdali kvůli větru Meznou,“ napsal dobrovolný strážce parku Filip Molčan.

Prosba o pomoc

V obci celé generace žila rodina osmapadesátileté Renaty. Dřevostavba, která byla pýchou celé obce, shořela. „Jedná se o dům z mé rodiny. Ten shořel z pondělí na úterý v obci Mezná v Národním parku České Švýcarsko,“ napsal příbuzný Renaty Jaroslav, který je dobrovolným hasičem a sám při požáru pomáhal s hasebními pracemi.

„Pomáhám tak ostatním. Dnes prosím o pomoc já vás. Budu moc rád za sdílení a eventuálně jakoukoliv pomoc. V případě, že budete chtít pomoc přímo tetě, kontaktujte přímo mě,“ sdílel na Facebooku prosbu.

Nechtěla odejít

Domek fungoval jako apartmán pro turisty. „Byl to její domov, práce všechno. A o všechno teď přišla,“ uvedla neteř Renaty Iveta pro Děčínský deník. Právě k ní se Renata po evakuaci uchýlila. Domek prý ale nechtěla za žádnou cenu opustit. „Hasiči ji museli vyvést ven, říkala, že radši uhoří. Nechtěla to tu nechat,“ dodala Iveta.

Video  Ohnivé peklo v obci Mezná  - Hasiči Hrob
Video se připravuje ...

Mr MRD ( 11. srpna 2022 14:59 )

Evidentně psychicky nemocný člověk.
Chci raději uhoret nemůže říct nikdo jiný.
Tipuji, že neměla pojistku, ale to by stejně nic neřešil. Několik dalších let zde bude spaleniste, prach a zápach. Pro turisty dost zbytečná lokalita.

kralovna-vsech-mori ( 30. července 2022 08:36 )

U normálních lidí tyhle situace řeší pojistka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání