Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smrtící sesuv ledovce v Alpách: Zemřeli dva Češi! Další lidé se pohřešují

Aktualizováno -
5. července 2022
20:54
Autor: ČTK - 
5. července 2022
09:38

V italských Dolomitech, kde se v neděli uvolnil velký kus ledovce na hoře Marmolada, se stále pohřešuje pět lidí. Podle agentury Reuters jde o italské horolezce. Sedm osob při sesuvu půdy zemřelo. Mezi mrtvými jsou i dva čeští občané, oznámilo české ministerstvo zahraničí. Dalších osm lidí utrpělo zranění, jeden už byl propuštěn z nemocnice.

Video  Pád ledovce na vrcholu hory Marmolada v italských Alpách  - Alpine-Adriatic Meteorological Society
Video se připravuje ...

Podle italského tisku se dosud podařilo identifikovat pět ze sedmi potvrzených obětí. Ve všech případech jde o Italy. Při nedělním sesuvu ledovce na hoře Marmolada v italských Dolomitech ale zemřeli i dva čeští občané. Potvrdilo to české ministerstvo zahraničí. Dle České televize jde o dva kamarády, kteří se do hor vydali společně. Na parkovišti mělo zůstat opuštěné auto. 

Web Corriere della Sera uvedl, že šlo o vůz Dacia modré barvy s českou poznávací značkou. Potvrzené informace o Češích v Alpách přinesla mluvčí ministerstva zahraničí Lenka Do. O jedné oběti neštěstí z Česka už dřív informovala italská média. Hovořila také o tom, že na místě jsou další pohřešovaní Češi, to však úřady nepotvrdily.

Pátrání pokračuje

Záchranáři obnovili pátrací akci ve středu ráno a zapojili do ní vrtulníky i bezpilotní letouny. Drony i vrtulníky, které pohřešované hledají, mají například zařízení pro zachycení signálu mobilních telefonů. Alpská záchranná služba kvůli nebezpečí dalších sesuvů vyloučila, že by na místo vyslala pátrací skupiny.

Záchranářům se do odpoledne podařilo z místa neštěstí vyzvednout několik kusů oblečení a další předměty, které zaměřily bezpilotní letouny. Drony rovněž na třech nebo čtyřech místech objevily lidské ostatky a horolezecké vybavení.

Šance na přežití je minimální

Starosta města Canizei zakázal vstup na celou Marmoladu, navzdory nedělní tragédii ale na vrchol stále stoupali turisté a zvědavci. Uzávěra hory je časově neomezená.

Šéf záchranné služby Dellantonio dopoledne uvedl, že se chystají vyslat na ledovec pátrací družstvo s maximálně 20 lidmi a speciálně vycvičenými psy. Pátrací akce by se mohla uskutečnit ve středu nebo ve čtvrtek. „Hodně bude záležet na předpovědi počasí, na teplotách a bouřkách," uvedl Dellantonio. Podle deníku La Repubblica úřady také uvažují o odstřelu části ledovce, jež se stále nachází nad místem dopadu sesuvu.

Pátraní je podle záchranářů velmi komplikované a ztěžuje ho i nepříznivé počasí. Kvůli bouřce ho museli v pondělí na několik hodin přerušit. Šance na přežití lidí, které sesuv zasáhl, je podle odborníků minimální.

Preventivní evakuace i neštěstí

Kvůli zhoršeným meteorologickým podmínkám a bouřkám úřady nařídily evakuaci oblasti u ledovce Planpincieux, který se nachází na italské straně hory Mont Blanc. Kvůli obavám ze zřícení části ledovce musela být vyklizena desítka budov. Dnes dopoledne ale úřady znovu otevřely cestu, která vede v blízkosti ledovce.

Italská alpská služba dnes také našla u hory Cervino v západních Alpách dva horolezce, kteří se pohřešovali od pondělí. Jde pravděpodobně o švýcarské občany.

viho ( 5. července 2022 17:52 )

Jistě to byla výhodná nabídka cestovní kanceláře... A pro přeživší i vyhlídkový let vrtulníkem nad ledovcem inclusive... V zimě bude jistě zase covid a všechno v Itálii zavřeno, a tak musí vydělávat na zimní turistice v létě...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání