Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sunar stahuje svůj výrobek pro děti: Obsahuje toxické látky

Produkt Sunar museli stáhnout z obchodů, obsahoval látku s karcinogenními účinky.
Produkt Sunar museli stáhnout z obchodů, obsahoval látku s karcinogenními účinky.  (Autor: Hero Czech)
Autor: VaB - 
8. června 2022
21:03

Společnost Hero Czech stahuje z obchodů svůj produkt Sunar pro malé děti. Obsahuje totiž látku s karcinogenními účinky, které přesahují zákonný limit. Proč se tak stalo, aktuálně zjišťují. Výrobky lze vrátit. 

O problému s produktem pro dětskou výživu informovali na svých stránkách. „Dovolte, abychom vás informovali o situaci, která vznikla u výrobku Sunar srdíčka s příchutí jahoda, minimální trvanlivost 16.02.2023, šarže L204700731,“ napsali.  

V jednom z těchto výrobků našli podle analýz množství ochratoxinu A, který přesahoval zákonem stanovené limity. Kontrola odhalila imunotoxické, teratogenní a karcinogenní účinky, jež mohou způsobovat vznik vrozených vývojových vad.  

„Jelikož jsou výrobky vyráběny dle nejpřísnějších požadavků na kojeneckou výživu, zahájili jsme veškerá šetření, jak ve výrobním závodě, tak v našich laboratořích v Čechách, abychom danou informaci ověřili a na základě nových výsledků učinili příslušná opatření,“ dodala společnost.  

Sunar stahují nejen z trhu v Česku, ale i na Slovensku. „Pokud máte výrobek Sunar srdíčka s příchutí jahoda, s minimálním datem trvanlivosti 16.02.2023 doma, můžete jej vrátit na prodejnu,“ doplňují s tím, že se zákazník může obrátit i na bezplatnou infolinku.  

Nejtoxičtější

Ochratoxin A je nejtoxičtější z řady ochratoxinů. Způsobuje poškození cytoplasmických organel a zasahuje do základních metabolických funkcí buněk. Ohrožuje tvorbu energie a syntézu proteinu. Může dojít i k výraznému podráždění sliznice. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání