Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kalousek varuje Fialovu vládu: Může být nejhorší v dějinách! U války i uprchlíků si ale vede dobře

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
8. června 2022
16:16
Autor: Pavlína Horáková - 
8. června 2022
14:00

Letošní schodek státního rozpočtu s největší pravděpodobností překročí 300 miliard korun a na další tři roky je výhled bohužel velmi obdobný. Důvodem jsou podle slov ministra financí zejména zvýšené výdaje způsobené dopady války na Ukrajině. Česko se navíc potýká s extrémní drahotou a poklesem reálných mezd. Ženeme se do dluhové pasti? Kdo a jak zaplatí narůstající dluh? Co zbylo z Fialových slibů o tom, že naši zemi nebudeme dále zadlužovat a co by s tím vlastně měla dělat naše vláda? Nejen tato témata řešil v dnešním Epicentru bývalý ministr financí a bývalý šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

„To musíme rozdělit, vláda si vede velmi dobře ve vztahu k válce a zahraniční politice a velice slušně zvládá uprchlickou vlnu, tam si zaslouží pochvalu. Ovšem to dlouhodobé plánování 300 miliardových deficitů pokládám za nepřijatelné,“ uvedl na začátku rozhovoru expremiér s poznámkou, že nicméně pochopí, když bude letošní deficit vyšší, než původně schválený a dokáže dle svých slov pochopit i to, pokud bude i schodek na příští rok rovněž dosahovat astronomických částek.

Udržitelné hospodaření ale podle Kalouska rozhodně není, pokud se bude plánovat podobný schodek i na další roky. „To je 1,2 bilionu, toho kdyby se vláda dopustila, tak bude z hlediska rozpočtové odpovědnosti nejhorší vláda v moderních dějinách,“ podotknul.

„Stát bude méně štědrý, nebo budeme více platit“

Kalousek vysvětlil, jak to vlastně se státním dluhem funguje. „Stát si půjčuje tak, že vydá dluhopisy. Na pět, na deset let. Investoři na trhu si je koupí a dostávají úroky každý rok za to, že státu půjčili. Když skončí splatnost, tak stát platí úroky a jistinu. Občas to zaplatí ze svého, ale občas vydá dluhopisy nové a takhle to valí před sebou,“ uvedl.

Deficitní rozpočty pak přispívají inflaci, pokračoval Kalousek. Vláda by tak měla krotit inflaci i tím, že nebude dělat deficity, dodal. „Mě to více mrzí u vlády, která slibovala, že zastaví hrozivé zadlužování. Babišova vláda zadlužila stát o 813 miliard a vláda co slibovala, že to dělat nebude, chce zadlužit o 1,2 bilionu,“ zopakoval.

Uznal ale, že s letošním a příštím rozpočtem se už nic dělat nedá. A do dalších let se dělat něco musí, protože dluh sám od sebe nezmizí. „Z daní, které vybíráme, nejsme schopni financovat sociální stát a bezplatné veřejné služby, které stát poskytuje,“ jmenoval Kalousek důsledky. Podle něj buď bude stát méně štědrý, nebo budeme prostě více platit. „Do toho se samozřejmě žádnému politikovi nechce,“ dodal.

Miroslav Kalousek v Epicentru Blesku. (8.6.2022) Miroslav Kalousek v Epicentru Blesku. (8.6.2022) | Blesk:Jakub Poláček

Nejsme ale příliš blízko dluhové pasti, a to by tak mohlo zůstat, pokud se zastaví tempo dalšího zadlužování. „Pořád ještě jsme docela málo zadluženi. V rámci EU jsme na nějakém šestém místě nejmenšího zadlužení, ale to tempo je nejhorší a ta sklenice se rychle plní,“ vysvětlil, že zatím můžeme směřovat k pasti, ale pokud budou schodky menší a menší, tak Česko do sluhové spirály nespadne. 

A jak vnímá Kalousek změnu v řízení České národní banky? Bude muset vládní koalice zvyšovat daně? To se dozvíte v záznamu rozhovoru, který najdete již nyní na Blesk.cz a v připravovaném článku.

maxpax ( 9. června 2022 11:38 )

Vláda může být nejhorší v dějinách. U války a uprchlíků si ale vede dobře.
Jde tedy o vládní preference a současně o krásný protimluv

horaIysa ( 9. června 2022 11:21 )

sarina po volbách, ano, o to je to větší podraz na voliče. Pětikoalice šla do voleb už slepená a volič věděl do čeho jde. Myslíš, že všichni, kteří tenkrát volili ANO chtěli vidět toleranci a tedy i vliv KSČM?

Manowar ( 9. června 2022 09:55 )

To není naše vláda,protože nedělá nic pro české občany.

sarina ( 9. června 2022 06:55 )

Ještě dodatek: první místo pro slepenou je Ua se vším všudy pak aby se měla dobře celá ta banda, dlouho nic, ČR až na konci ale těm stačí jen prázdné sliby .

sarina ( 9. června 2022 06:42 )

Kalous to myslel tak, že slepená podporuje válku na Ua i ukrajince a tak ČR táhne do války a proto(nemůže být), ale už je nejhorší vláda v dějinách.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa