Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Učitel (†47) zemřel při zorbingu na školním výletě: Od tragédie uběhlo 13 let

Autor: rc - 
6. června 2022
14:19

Na závěr třídenního výletu si žáci 9. třídy základní školy měli užít zlatý hřeb zábavy v podobě uhánění v zorbingové kouli. Ovšem adrenalinový zážitek skončil 4. června 2009 tragicky. Jako první si atrakci chtěl vyzkoušet učitel (†47) s žákem (15). Valící se kouli ale nezachytila síť pod svahem, odrazila se a ve výšce narazila do stromu. Učitel na místě zemřel a student se vážně zranil. Ze smrti byli obviněni pracovníci firmy, kterým hrozilo až pět let za mřížemi. Od soudu ale nakonec odešli jen s podmínkou.

Adrenalinový zážitek si deváťáci ze základní školy v Tyršově ulici v Novém Jičíně měli vychutnat v chatové osadě Kyčera v Košařiskách. Třída vyrazila na třídenní výlet a zorbing měl být vrcholem školního výletu. Atrakci zajišťovala firma Lundi Adventures. „Koupili jsme si službu, aniž bychom tušili, že není zajištěná,“ uvedla tehdy pro Blesk ředitelka školy Magda Trávníčková.

Koule, do níž se vešly dvě osoby, se měla valit z kopce zhruba pětadvacet metrů a pod svahem ji měla zastavit připravená síť. „Zdá se, že záchytná síť nebyla v perfektním stavu, a navíc neměla být pouze jedna,“ uvedl tehdy policejní mluvčí Ivan Žurovec. Síť měla rozměry 9,5 na 2,4 metru a byla připevněna horolezeckými lany mezi dvěma smrky.

Když byla nachystána síť, učitel se rozhodl, že atrakci vyzkouší. Do koule s ním nakonec vlezl i patnáctiletý žák. Koule se začala valit obrovskou rychlostí po strmém svahu a připravenou síť protrhla! Pak došlo na nejhorší. Nekontrolovatelně se řítila dál. Nakonec přišel náraz. 

„Koule narazila do stromu ve výšce 3,5 metru, kde se ještě napíchla na trčící větev,“ dodal Žurovec. „Koule se zastavila nárazem do stromu na kraji lesa. Tam se roztrhla a oba postižení z ní vypadli,“ uvedl pro idnes.cz mluvčí záchranky Lukáš Humpl.

Kantor byl na místě mrtvý a studenta transportovala do nemocnice helikoptéra. Podle informací serveru dvojka.rozhlas.cz byl chlapec při vědomí. Utrpěl poranění břicha, hrudníku a zlomeniny.

Nejhůř ale dopadl pedagog. „Byl to výborný kolega a skvělý učitel s velmi pěkným vztahem k dětem. Začínali jsme učitelskou dráhu spolu, znali jsme se od vysoké,“ řekla o tragicky zesnulém kolegovi Trávníčková.

Vyšetřování odhalilo, že zážitková agentura neměla se zorbingem žádné zkušenosti. Pracovníci podcenili nejen hmotnost koule s pasažéry, ale také sklon svahu, který měl být maximálně 10 až 15 procent. Za sítí navíc měla být pro dojezd připravená alespoň padesátimetrová volná plocha anebo protisvah na dojezd koule.

Kriminalisté obvinili z ublížení na zdraví s následkem smrti z nedbalosti dva pracovníky agentury, kterým hrozilo až pět let za mřížemi. Oba dva přiznali, že se zorbingem neměli žádné zkušenosti. Nakonec odešli od soudu s podmínkou a tříletým zákazem provozovat jakékoli atrakce. Soudce rozhodl, že obžalovaní neporušili žádnou důležitou povinnost, protože neexistuje žádný oficiální předpis, podle něhož by se měli provozovatelé atrakce řídit.

Video  Uběhlo 12 let od výletu deváťáků z Nového Jičína, který skončil tragédií.  - Videohub
Video se připravuje ...

PavelSki ( 7. června 2022 13:36 )

Samozřejmě i chudák kluk snad se plně vyléčil bez následků, to jsem se nedočetl.

PavelSki ( 7. června 2022 13:29 )

Sledoval jsem tehdy ve zprávách i Blesku. Bylo ta spoustu fotek. Takto upevněná malá síť je nemohla chytit.
Chudák učitel, asi stará škola, věřil, že když někdo něco provozuje, tak tomu rozumí, má na to certifikát.

Trochu znalost fyziky, obhlédnout a nemohl by do toho jít. Prý ti z agentury zkoušeli poslat kouli samotnou. Že do toho nevlezli radši sami.

Násobná hmotnost (5x? a více než prázdná) a kinetická energie navíc rychlejším pohybem přeskočí násobně vyšší překážku než prázdná.

Lucio1 ( 6. června 2022 16:36 )

Takhle to u nás chodí, jeden mrtvý, druhý zmrzačený, podmínka..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání