Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Z vrcholu Sněžky se zřítil mladý muž: Padal 400 metrů!

Autor: ČTK - 
25. února 2022
15:13

Z vrcholu Sněžky se ve čtvrtek ráno zřítil na polskou stranu hory do údolí Lomničky mladý muž. Zřejmě uklouzl na strmém zledovatělém svahu a padal téměř 400 metrů. Záchranáři muže transportovali do traumacentra ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.

Ke zraněnému muži, který uklouzl v Krkonoších na zledovatělém svahu a padal téměř 400 metrů, vyrazili záchranáři z polské horské služby, kteří muže zajistili a začali připravovat k transportu. „Zároveň byla do akce nasazena Horská služba ČR společně s posádkou vrtulníku,“ uvedli záchranáři. Vrtulník však kvůli silnému větru nemohl vysadit záchranáře přímo u zraněného, musel tak přistát v závětří Studniční hory.

Podobný případ se stal v roce 1975

Záchranáři z vrtulníku s horskými záchranáři se pak přesunuli dva kilometry ke Slezskému domu a dále ke zraněnému pokračovali pěšky po Jubilejní cestě na polském úbočí Sněžky. Zraněného nejprve ošetřili a dali mu léky proti bolesti. Následně jej na nosítkách vytáhli lany z hloubky 150 metrů a dopravili ke Slezskému domu. Odtud zraněného na skútru převezli k vrtulníku, jenž jej odvezl do hradecké fakultní nemocnice.

V lednu roku 1975 skončil obdobný pád turisty do údolí Lomničky smrtí tří lidí. Tehdy po pádu zledovatělým svahem zahynul turista i dva členové krkonošské horské služby, kteří se ho pokusili zachránit.

Platí 2. stupeň lavinového nebezpečí

Na hřebenech Krkonoš je nyní 120 až 160 centimetrů sněhu. „Po oblevě a dešti se prudce ochladilo, čímž vznikla ledová krusta, na kterou napadlo za poslední sněžení 40 centimetrů nového sněhu,“ uvedla horská služba.

V Krkonoších nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Při druhém lavinovém stupni jsou podmínky pro túry převážně bezpečné.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání