Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jozef P. (31) je obviněn z vraždy krásné učitelky (†23): Slovák zůstane ve vazbě, rozhodl soud!

Autor: pma, rix - 
10. února 2022
13:18

V lednu celým Irskem otřásla vražda nadané hudebnice a mladé učitelky Ashling Murphyové (†23). Jejím vrahem může být s velkou pravděpodobností Slovák Jozef P. (31), který je aktuálně ve vazbě. Obviněného bude soudit nezávislá soudní porota. Její sestavení by ale z důvodu medializace případu mohlo být problematické. Muž prozatím stále zůstává za mřížemi vazební věznice.

Otec pěti dětí, Slovák Jozef P. (31), obviněný z vraždy mladé učitelky Ashling Murphyové (†23), zůstává dále ve vazební cele. Informaci uvedl reportér TV Markíza Braňo Tomaga ve středu večer. Zástupci tamní prokuratury prosili soud o prodloužení pobytu Jozefa P. v cele, aby měli vyšetřovatelé více času pro sběr dalších důkazů. Soud jim vyhověl a zároveň zamítl možnost propuštění Slováka na kauci.

Důkazy proti obviněnému jsou silné

Podle zveřejněných obvinění měl Jozef P. mladičkou Ashling údajně uškrtit, když si šla odpoledne 12. ledna zaběhat v malebném městečku Tullamore. Ashling s útočníkem zřejmě bojovala, protože Jozef P. musel kvůli drobnějším zraněním dokonce navštívit nemocnici. To ho ve finále zřejmě prozradilo. Důkazy jsou proti Jozefu P. velmi silné. Na místě prý byla analyzována jeho DNA a zachycen měl údajně být i na průmyslové kameře.

Tělo nebohé mrtvé Ashling nalezli kolemjdoucí u kanálu, kam si chodí místní rádi odpočinout. „Chodím sem moc rád, je to populární místo a lidé sem často chodí běhat. Je šílené, že o život přišla přes den,“ popsal tehdy tragédii šokovaný místní usedlík.

Na rozsudek se může čekat i měsíce

Kdy hlavní líčení s obviněným u irského soudu začne, není zatím známo. „V Irsku platí Anglosaský právní systém. Jozefa P. bude soudit nezávislá porota, kterou je nejprve třeba sestavit. To ale může být problém, protože byl případ vraždy mladé učitelky hodně medializovaný,“ zaznělo v reportáži TV Markíza.

Tamní policie i soudy se k případu vyjadřují jen minimálně, a když už, tak velmi stroze. Důkazy, které vyšetřovatelé stále rozšiřují a kompletují, následně předají do rukou až nezávislé porotě, která bude o osudu obviněného rozhodovat. „Může to trvat týdny až měsíce, kdy irský soud začne s hlavním líčením,“ uzavířelTomaga z Dublinu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání