Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Kruté Vánoce v Japonsku: Proběhly tři popravy odsouzených trestanců

Autor: ČTK - 
21. prosince 2021
06:12

V Japonsku v úterý popravili tři muže odsouzené k trestu smrti. Podle agentury Kjódó se jednalo o několikanásobné vrahy. Jeden měl na svědomí 7 členů své rodiny. Další dva měli na svědomí smrt dvou zaměstnaců herny. Výkon nejkrutějšího trestu v zemi  proběhl poprvé od roku 2019. 

Japonsko naposledy popravilo na konci prosince roku 2019 čtyřicetiletého Číňana, který byl odsouzen k trestu smrti za vraždu čtyřčlenné rodiny v roce 2003. V roce 2019 japonská justice vykonala tři popravy, o rok dříve jich bylo 15. Tehdy bylo popraveno 13 bývalých členů sekty Óm šinrikjó, která v březnu 1995 provedla plynový útok v tokijském metru.

Dnes justice nechala popravit pětašedesátiletého muže, který v roce 2004 zabil sedm svých příbuzných. Další dva muži dostali trest smrti za vraždu dvou zaměstnanců herny v prefektuře Gunma v roce 2003.

V asijské zemi na provedení trestu smrti čeká přes 100 lidí, mezi rozsudkem a vykonáním trestu ale obvykle uplyne mnoho let, uvedla agentura AFP. Dnešní popravy byly vykonány jen několik měsíců poté, co stávající premiér Fumio Kišida podruhé vstal v čele vlády.

Trest smrti se v japonské společnosti stále těší rozsáhlé podpory. Kritizují ho naopak organizace na ochranu lidských práv. Japonsko a Spojené státy jsou jedinými dvěma zeměmi skupiny G7, kde mohou být lidé odsouzeni k smrti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání