Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rodiny popravených českých odbojářů musely platit za jejich zabití! Třetí říši dlužily i 200 tisíc

Autor: rc - 
7. května 2021
11:57

„Sie Arden erscht, die umstehend berechnete Kostenschuld“ (Žádáme Vás o úhradu níže vypočítaných nákladů), stálo v dopisech, které obdržely rodiny zesnulých odbojářů, kteří za svou činnost byli popraveni v třetí říši. Náklady za popravu se mohly podle historika Jana B. Uhlíře vyšplhat až 1935 říšských marek, což je v přepočtu dnešních 200 tisíc Kč! Během nacistické éry mělo být popraveno až 617 lidí z Čech a Moravy a to v bývalé věznici Plötzensee v Berlíně.

O zvěrstvech odehrávajících se během nacistické éry bylo natočeno mnoho filmů a napsáno bezpočet knih. Ovšem stále na povrch vyplouvají další a další hrůzy. Historik Jan B. Uhlíř začal bádat po osudu svého pradědečka Jana Uhra, který působil jako profesor na Masarykově univerzitě v Brně a patřil k odbojové skupině Obrana národa. Za svou činnost byl však krutě potrestán. Byl popraven v bývalé věznici Plötzensee v Berlíně. Jakmile začal bádat v archivech o osudu svého příbuzného, dozvěděl se o dalších osudech Čechů a Moravanů.

Navíc se do jeho rukou dostala faktura, kterou obdržela jeho rodina poté, co jeho pradědeček zemřel pod gilotinou 27. října 1942. Faktura, která byla označena jako Kostenrechnung (vyúčtování nákladů), vyzývala, aby rodina zaplatila náklady za popravu. První položka měla být označena jako Gebühr für Todesstrafe (poplatek za výkon trestu smrti). Z částky šla také mzda katovi. Manželka zesnulého Milada Uhrová měla zaplatit neuvěřitelných 1935 říšských marek a 2 feniky, což je v přepočtu dnešních 200 tisíc Kč. Kromě nákladů za popravu měla Milada Uhrová třetí říši uhradit náklady za vazbu, soudní proces, poštovné či telegraf a dálnopis. Vyúčtován byl i transport z věznice k soudu či poslední přání.

„Aktuálně se uvádí, že jedna tehdejší marka měla zhruba takovou kupní sílu jako dnešní čtyři eura,“ uvedl historik Uher pro zpravodajský server CNN Prima News, pro nějž zároveň uvedl, že v dokumentech doposud zjistil, že ve věznici Plötzensee bylo popraveno 617 Čechů a Moravanů. Historik aktuálně provádí dle výše zmíněného serveru výzkum v Lidovém soudním dvoře v Berlíně. „Prioritním úkolem je archivní výzkum, pokouším se ale hledat i pozůstalé po obětech,“ dodal Uhlíř. Ve věznici u Berlína se popravovalo gilotnou od roku 1937 a od roku 1942 i oběšením.

VIDEO: Bratři Mašínové – příběh živý i po sedmdesáti letech

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi