Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tereze H. odmítli vrátit pas: Případ jde k Nejvyššímu soudu!

Autor: jel - 
26. listopadu 2021
05:00

Českou občanku Terezu H. (25) počátkem listopadu soud zprostil obvinění z pašování drog. V pákistánském vězení strávila pohledná blondýna téměř čtyři roky, než bylo konečně vyřízeno její odvolání. Nyní by měla podle všeho být na tajném místě a vypadalo to, že brzy odletí domů. Jenže přišly další komplikace. Celní správě se rozhodnutí nelíbí a chtějí se obrátit na Nejvyšší soud. Zároveň podle informací Blesku odmítli právníkovi české občanky vydat její osobní věci, mezi kterými je i její pas.

Celý kolotoč nepříjemných událostí pro Terezu začal v roce 2018, když byla zadržena na letišti v Láhauru. O rok později byla odsouzena na 8 let a 8 měsíců do vězení. Od té doby se snažila proti rozsudku odvolat. Nebylo to však jednoduché a jednání bylo často z nejrůznějších důvodů odloženo. 

Svého Češka dosáhla až 1. listopadu 2021. Soud přijal argumenty jejího právníka a mladou ženu zprostil všech obvinění. I tak trvalo, než byla konečně volná. O víkendu ji vyzvedla dvě auta české ambasády a byla převezena na tajné místo. 

České ministerstvo zahraničí potvrdilo, že Tereza byla propuštěna, zároveň však odmítlo blíže komentovat, kde se nachází a kdy se vrátí do České republiky. To vše na přání otce, který má zřejmě obavu o život své dcery.

Další komplikace

Podle pákistánského zdroje Blesku se však objevily další komplikace. Celní správě se totiž propuštění Češky nelíbí a chtějí celou situaci dál řešit. „Rozhodnutí Vrchního soudu bude podle právníka celní správy Aftab Aliho napadeno u Nejvyššího soudu,“ prozradil zdroj.

A to není vše, údajně mladé blondýně ani nebyly vráceny její věci! „Sajfúl Malúk (Terezin právní zástupce, pozn. red.) šel na celnici pro Terezin pas a další osobní věci. Nebyly mu však vydány,“ uvedl zdroj s tím, že se prý podle celníků musí Tereza obrátit na soud a bez soudního příkazu jí nebudou vydány.

"Případem se může nyní zabývat Nejvyšší soud. Vzhledem k tomu, že se jedná o soudní řízení mezi jiným státem a soukromou osobou, která si nepřeje, aby zastupitelský úřad informoval o jejím případu, nebudeme k němu sdělovat žádné podrobnosti," sdělila Blesku mluvčí Ministerstva zahraničí Eva Davidová.

maxpax ( 26. listopadu 2021 23:15 )

Slečna dealerka byla oficiálně zproštěna obžaloby kvůli procesní pochybení !!
Pište to celou větou, napsat , že byla zproštěna obvinění je něco úplně jiného
A to slovo "oficiálně" je také zajímavé. Neoficiálně to tedy bylo proto, jak to , nikoliv pochopielně zcela detailně , opisuje na Eurozprávách Zdechovský?
Slečna dealerka si nepřeje, aby zastupitelský úřad informoval o jejím případu. Tak si poskytováním informací vydělá její rodina? Malúk a celníci asi těžko

beda88 ( 26. listopadu 2021 22:26 )

jsi hodná svému jménu = NEMOCNÁ.

beda88 ( 26. listopadu 2021 22:25 )

celní správa ze sebe nechce nechat dělat trubičky, tak se hájí. je to dle zákona, tak proč se divit. děvenka nepozná 9kg v kufru, tak pozná sílu admina. nechal bych jí tam na 15 let. děla ze sebe blbku, že nevěděla, ale její první slova po odhalení byla "on mě zabije". asi že nedodala Persil, prací prášek pro chudé.

nemocna ( 26. listopadu 2021 21:45 )

Když už není ve vězení a stará se ambasáda tak at jí přepraví zpět do Česka, pas ne pas, české občance je nutné pomoci už si vytrpěla až až a tolik roků byla ve vězení a rozhodnuli že není důkaz o její vině, pokud se jí nepomůže tak se to nakonec bude táhnout další roky jelikož tam všichni pracují pomaleji jak slimáci, nakonec tam bude celou dobu jak jí odsoudili přes 8 let, nakonec z ní udělají lidskou trosku odkázána na život jen v psychiatrické léčebně, ambasáda by jí měla dostat zpět a i bez jejich rozhodnutí, ten národ nestojí za nic a my se bez takového státu obejdeme, kdyby se jednalo o občanku jiného státu tak by tam tak dlouho nebyla hned by jí odtamtud dostali, čeho se bojí naše vláda? že budou jejich celníci naštvaní no a co? však nemusí odletět z jejich země stačí jí převézt do jiné, tolik migrantů všude je, překračují hranice jak se jim chce, nikdo si s nimi neví rady a jednu holku nedokáží dostat pryč?? ostuda

dedeha ( 26. listopadu 2021 21:18 )

No tak jednoduche to zase asi nebude. Ak jej Pakistan odmieta vydat pas az do rozhodnutia najvyssieho sudu, a ak by jej teraz vydala ambasada novy pas, tak zo strany ČR je to marenie uradneho vykonu a z toho by mohli byt znacne neprijemnosti pre ČR. A o to ČR urcite nestoji ani ak sa jedna o Terezu. Naviac Tereza je asi v Pakistane uz znama tvar, tak ze by ju spoznala aj upratovacka na letisku. Ak sa rozhodnutie nahvyssieho sudu bude tahat pol roka (ako je v Pakistane zvykom), kto ju bude zivit a znasat naklady na utajenie pobytu? V base mala aspon stravu zadara.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání