Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Žárlivý myslivec (61) z Horního Slavkova zastřelil dva lidi: Miroslav Kumbera si odsedí 17 let

Autor: ČTK, jel - 
24. listopadu 2021
15:46

Miroslav Kumbera z Horního Slavkova na Sokolovsku si ve středu vyslechl u soudu svůj trest. Za vraždu milenky Martiny (†36) a jejího údajného druhého milence Jana (†41) si odsedí 17 let. Rozsudek je pravomocný. Dvojici Kumbera zastřelil loni v lednu svou legálně drženou zbraní. Svého činu litoval a sám na sebe zavolal policii, po které chtěl, aby ho zastřelila.

Za dvojnásobnou vraždu mu hrozil až výjimečný trest. Kumbera má podle verdiktu také zaplatit poškozeným odškodné víc než tři miliony korun.

Odvolací soud přistoupil na Kumberovo odvolání a uznal, že devatenáctiletý nepodmíněný trest by byl nepřiměřeně přísný. „Úplně jsme se neztotožnili se soudem prvního stupně,“ řekl předseda senátu Robert Fremr. Mužův čin měl podle něj sice velmi závažné následky, ale převážily okolnosti v Kumberův prospěch.

„Jsou zde čtyři okolnosti, které byly polehčující,“ uvedl Fremr. Muž čin oznámil, přiznal se k němu, upřímně ho litoval a nikdy dříve nebyl trestán. „Nebyl stíhán ani za přestupek,“ uvedl soudce. Kolegové v práci i mužovi známí pak podle něj Kumberu velmi kladně hodnotili. Senát proto zmírnil i druh věznice, ve kterém muž bude pobývat. Poslal ho do vězení s ostrahou.

Státní zástupce v závěrečném návrhu uvedl, že polehčující okolnosti vyvážil fakt, že činem přišlo o rodiče pět nezletilých dětí. Muž podle žalobce jednal chladnokrevně a uvědomoval si, co dělá. Dodal však, že i obžaloba považuje trest za přísný, nikoli však nepřiměřeně.

Muž se k zastřelení své šestatřicetileté přítelkyně a jejího údajného jednačtyřicetiletého milence v přípravném řízení i u soudu přiznal. Policisté ho zadrželi po činu několik desítek metrů od auta, v němž byli oba zastřelení. Policii zavolal Kumbera sám. Podle informací Blesku je žádal, aby ho zastřelili. Údajně se o to chtěl pokusit sám, ale psychicky se složil a nebyl toho schopen.

Vražda se stala loni 16. ledna v podvečer. Kumbera si všiml v Horním Slavkově auta, v němž byli Jan a Martina, která ale byla vdaná za dalšího muže. Zastavil u auta na místě zvaném „u bývalého popraviště“, vystoupil ze svého vozu a přišel k druhému autu. Po slovní rozepři obžalovaný ženu i muže zastřelil legálně drženou zbraní Tokarev ráže 7,62 milimetru. Každého z nich střelil dvakrát do hrudníku, střely zasáhly srdce obou poškozených. Oba na místě zemřeli.

Kumbera svého činu litoval, odmítl, že by čin plánoval. Jeho lítost i přiznání vzal prvoinstanční plzeňský krajský soud v potaz jako polehčující okolnost. Senát uvažoval i o možnosti vyměřit mu výjimečný trest v rozmezí 20 až 30 let, nakonec od toho ale upustil.

Video  Kumbera u soudu (19.1. 2021)  - Blesk - Kateřina Moravcová
Video se připravuje ...

.tg.bb ( 24. listopadu 2021 16:30 )

Myslivec.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání